Oroszországban a Vlagyimir megyei kormányzóválasztáson is ellenzéki jelölt győzött

Külföld, 2018.09.24

A nacionalista-jobboldali Oroszország Liberális Demokrata Pártja színeiben induló Vlagyimir Szipjagin győzött a Vlagyimir megyei kormányzóválasztás második fordulójában a régió hivatalban lévő vezetője, Szvetlana Orlova ellen, aki az ország vezető politikai pártját, az Egységes Oroszországot képviseli.

Szipjagin 57,03 százalékot szerzett a vasárnapi választási forduló során Orlova 37,46 százalékával szemben.

A távol-keleti Habarovszki területen, ahol szintén vasárnap tartották meg a második fordulót ugyancsak egy liberális demokrata politikus, Szergej Furgal győzte le a hivatalban lévő kormánypárti kormányzót, Vjacseszlav Sportot.

Szeptember 9-én Oroszország 22 régiójában tartottak vezetőválasztást, amelyek közül 18-at az Egységes Oroszország nyert meg. Négy régióban - a Habarovszki és a Tengermelléki területen, Vlagyimir megyében és a Hakasz Köztársaságban - kellett második választási fordulót rendezni, mert egyik aspiráns sem szerzett 50 százalékot. A hivatalban lévő kormánypárti vezetőkkel szemben két kommunista és két liberális demokrata párti jelölt maradt talpon.

A Tengermelléki területen múlt vasárnap volt a második forduló, de ott súlyos csalások miatt az év végéig új választást fognak kiírni. Ott az Egységes Oroszország által támogatott Andrej Taraszenko hivatalban lévő kormányzó és a kommunista színekben indult Andrej Iscsenko küzdött meg egymással. Iscsenko a szavazatok 95 százalékának összeszámlálásáig csaknem öt százalékponttal vezetett Taraszenko előtt, ám végül váratlanul megfordult az állás.

Hakaszföldön a második fordulót vasárnapról október 7-re tették át, mert az Egységes Oroszországot képviselő Viktor Zimnyin hivatalban lévő kormányzó váratlanul visszalépett. Posztjának sorsa az első fordulón túljutott Valenytin Konovalov kommunista politikus és Andrej Filjagin, a szociáldemokrata színezetű Igazságos Oroszország jelöltje közötti megmérettetésen dől majd el.

Gennagyij Zjuganov, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártjának vezetője hétfőn bejelentette, hogy az általa vezetett politikai erő Hakaszföldön, Vlagyimir megyében és a Habarovszki területen koalíciós kormányt kíván alakítani a liberális demokratákkal. Mint mondta, erről megállapodott Vlagyimir Zsirinovszkijjal, a jobboldali párt vezérével.

Zjuganov szerint a két párt a választási kampány során is támogatta egymást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!