Osman Kavala nem vesz részt pereinek további tárgyalásain Törökországban

Külföld, 2021.10.22

A négy éve börtönben ülő Osman Kavala török üzletember pénteken a honlapján közzétett nyilatkozatában kijelentette, hogy nem fog részt venni a Törökországban ellene zajló perek további tárgyalásain, mert szerinte jelen körülmények között nem lehetséges tisztességes eljárás vele szemben.

Kavala egy nappal azután tette ezt a kijelentést, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök élesen bírálta azt a 10 törökországi nagykövetet, akik a hét elején a Kavala pereinek "késleltetése" miatt kritizálták a török igazságszolgáltatást, és a férfi azonnali szabadon engedésére szólították fel Ankarát. A török államfő az esetre reagálva még a nagykövetek hazaküldését is felvetette.

Kavala a pénteki közleményében aláhúzta: az ellene felhozott vádak semmilyen bizonyítékon nem alapulnak. Egyúttal úgy vélte, hogy Erdogan kijelentései azt a benyomást keltik róla, mintha bűnös volna, ami közvetlenül befolyásolja a bírósági eljárást. Hozzátette: úgy véli, értelmetlen részt vennie és védőbeszédet mondania a további tárgyalásokon.

Erdogan a csütörtökön megjelent sajtónyilatkozatában az érintett nagykövetnek címezve szavait a következő kérdést tette fel: "Te a saját országod bűnözőit, gyilkosait, terroristáit elengeded?".

Osman Kavala ellen jelenleg két törökországi eljárás zajlik, amit széles nemzetközi figyelem kísér, mert a férfi négy éve úgy ül börtönben, hogy eddig még egyszer sem találták bűnösnek.

Kavalát 2017-ben először a Gezi parki tüntetések szervezésével összefüggésben tartóztatták le. Ugyan a törvényszék 2020 februárjában bizonyítékok hiányában felmentette őt és társait, Kavala ellen néhány órával később a 2016. július 15-i katonai puccskísérlet okán is per indult.

Emellett a Gezi parki tüntetésekkel kapcsolatos eljárás idén májusban újraindult, miután az előző perben született felmentő ítéleteket a fellebbviteli bíróság januárban hatályon kívül helyezte, és új eljárás lefolytatására utasította az elsőfokú bíróságot. Az ügy következő tárgyalása november 26-án lesz.

Kavala második, a 2016-os hatalomátvétellel kapcsolatos pere 2020 decemberében kezdődött meg.

Múlt hónapban az Európa Tanács, amelynek Törökország szinte a kezdetek óta a tagja, azt jelezte, hogy kötelezettségszegési eljárást indít Ankara ellen, ha nem engedi szabadon Kavalát, összhangban az Emberi Jogok Európai Bíróságának 2019-es határozatával.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!