Osztrák kancellár: Ausztriának jól felfogott érdeke a nyugat-balkáni államok támogatása az illegális migráció megfékezésében

Külföld, 2021.06.18

Ausztriának jól felfogott érdeke, hogy támogassa a nyugat-balkáni államokat az illegális migráció megfékezésében - jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár pénteken Bécsben a Nyugat-Balkáni kormányfőkkel tartott tanácskozás után.

A találkozón részt vett Ana Brnabic szerb, Zoran Zaev észak-macedón, Zoran Tegeltija bosznia-hercegovinai, Zdravko Krivokapic montenegrói és Albin Kurti koszovói miniszterelnök, valamint Miroslav Lajcak, az Európai Unió különleges megbízottja, Szlovákia korábbi külügyminisztere.

A tárgyalások fő témája a nyugat-balkáni útvonalon erősödő illegális migráció elleni közös fellépés volt. Ezen túlmenően megvitatták a nyugat-balkáni államok uniós csatlakozási kilátásait, kicserélték tapasztalataikat a koronavírus-járvány elleni küzdelemről, és szót ejtettek a válság utáni gazdasági támogatásokról.

Kurz hangsúlyozta: "Csak a balkáni államokkal együttesen győzhetjük le az illegális migrációt, és minél előbb feltartóztatjuk azokat, akik egyébként sem számíthatnának az unióban menekült státuszra, annál előbb értik meg az ide készülő tízezrek, hogy nem érdemes útnak indulni." Elmondta, hogy Ausztria jelenleg is - rendőrökkel, drónokkal, éjjellátó kamerákkal - támogatja a balkáni országokat a határvédelemben, és tárgyalásokat folytatnak, hogy a visszatoloncolások már a déli országok valamelyikéből megtörténhessenek.

Kiemelte: "Fontos és helyes támogatni ezeket az országokat, és bármi, amit adunk az nem alamizsna, hiszen a stabilitás a Balkánon Ausztriának és az Európai Uniónak is érdeke."

A kancellár bejelentette továbbá, hogy Ausztria egymillió adag koronavírus elleni oltóanyagot adományoz a balkáni államoknak, mert mint fogalmazott "a járványt egyedül nem tudjuk legyőzni, csak akkor, ha Európa minden állama sikeres a védekezésben."
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!