Osztrák külügyminiszter: a véleménykülönbségek ellenére Ausztria együttműködésre törekszik Oroszországgal

Külföld, 2021.08.25

A véleménykülönbségek ellenére Ausztria együttműködésre törekszik Oroszországgal - jelentette ki Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter szerdán, miután orosz kollégáját fogadta Bécsben.

Mind Schallenberg, mind Szergej Lavrov orosz külügyminiszter arra törekedett, hogy a két ország közös ügyeit hangsúlyozzák, mindazonáltal a kommentárok szerint a köztük lévő nézetkülönbségeket sem rejtették véka alá.

Schallenberg hangsúlyozta, hogy a két ország "változatos történelemre" tekinthet vissza, és kapcsolatuk, különösen az utóbbi időkben súlyos megpróbáltatásoknak volt kitéve. Hozzátette: "továbbra is meg fogjuk védeni a nyugati értékeket".

Az osztrák tárcavezető újfent szorgalmazta Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását, elítélését elfogadhatatlannak nevezte. Szót emelt továbbá a Krím félsziget területi integritásáért, és biztosította Lavrovot, hogy ebben a kérdésben nem változott az osztrák álláspont, miszerint a jövőben is következetesen elutasítják a Krím 2014-es orosz elcsatolását.

Lavrov szerint Navalnij gazdasági bűncselekményekért tölti jogos börtönbüntetését, "a Krím hovatartozása pedig az ott élők többségének egyértelmű akaratát tükrözi", utalt tömören a 2014-es népszavazásra.

Szergej Lavrov nem hagyta szó nélkül Schallenberg részvételét a hétfői Krími Platformon, ahol a jelen lévő országok - mások mellett Ausztria is - és nemzetközi szervezetek a Krím orosz elcsatolásának elutasítását hangoztatták. Rosszul értelmezett szolidaritást rótt fel az Európai Uniónak, és az "ultranacionalista ukrán kormány" melletti érthetetlen kiállásnak nevezte a találkozót. Egyúttal nehezményezte, hogy a Krím lakói nem kaphattak Schengen-vízumot, és ezt politikai helyzetük büntetéseként értelmezi.

Ezen túlmenően mindkét tárcavezető kiemelte a koronavírus-járvány leküzdését célzó intézkedések szükségességét és helyességét. Hangsúlyozták, törekszenek arra, hogy mielőbb elismerjék egymás védettségi igazolványát, hogy az állampolgárok szabad mozgását biztosíthassák.

Az osztrák tárcavezető reményét fejezte ki, hogy a járvány leküzdése után a két ország közötti gazdasági kapcsolatok újra a 2019-es szintre térnek vissza, és a turizmus is visszakerül az "eredeti helyére".

Az afgán konfliktus kérdésében egyetértettek abban, hogy közös érdekük, hogy Afganisztán ne váljon újra a nemzetközi terrorizmus melegágyává, továbbá mindkét ország szeretné elkerülni az illegális migráció újabb hullámát, mely óhatatlanul magával hozná a szélsőségesek Európába, illetve Oroszországba történő beáramlását is.

Schallenberg sajnálatát fejezte ki, hogy Brüsszel és Moszkva kapcsolata az utóbbi időben mélypontra került, mindazonáltal hozzátette: "Ugyan országaink többnyire a folyó két ellentétes oldalán vannak, a hidakat soha nem égettük fel egymás között. Oroszország mindig is fontos és kikerülhetetlen szomszédunk marad, és a párbeszéd jobb megoldás, mint a hallgatás vagy a vita."
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!