Öttusa Eb - Az idei eredményesség alapján sikeres magyar szereplés várható - ELŐZETES

Külföld, 2022.09.12

Sikeres világbajnokság után hazai rendezésű Eb-n bizonyíthatnak a magyar öttusázók keddtől hét napon át.

A sportág kontinensbajnokságát Székesfehérváron rendezik, de nem az eredeti időpontban, hanem egy hónappal később. A hazai szövetség (MÖSZ) májusban jelezte levélben az európai szövetségnek (ECMP), hogy az augusztusi helyett a szeptemberi időpont kedvezőbb lenne. Ebben azt is javasolta a MÖSZ, hogy - a fehéroroszok és oroszok távolmaradása miatt - az egyéni versenyben országonként és nemenként négy helyett hat öttusázó indulhasson. Végül mindkét indítványt elfogadta az ECMP, ugyanakkor az egyéni küzdelmet illetően annyi megkötés van, hogy már az elődöntőbe is legfeljebb négy öttusázó juthat be nemenként és országonként.

Eredetileg 2020-ban rendeztek volna Székesfehérváron Eb-t, de akkor a koronavírus-járvány miatt elmaradt, és az a döntés született, hogy 2022-ben lesz Fejér megye székhelye házigazda.

A hazai öttusázóknak jók a kilátásai, mert előbb a világkupa-sorozatban szállították a jó eredményeket, majd sikeren szerepeltek a vb-n. A magyar válogatott két ezüsttel és két bronzzal zárta júliusban az év sportági fő versenyét, Alexandriában: második lett egyéniben - alig lemaradva az első helyről - Gulyás Michelle, valamint a Szép Balázs, Demeter Bence, Bőhm Csaba összeállítású férfi csapat, míg harmadikként végzett egyéniben Szép, illetve a Gulyás, Simon Sarolta, Guzi Blanka női együttes.

Az összes vb-érmes indul az Eb-n is. Egyéniben Bereczki Richárd, Bőhm, Demeter, Marosi Ádám, Regős Gergely, Szép, illetve Barta Luca, Erdős Rita, Gulyás, Guzi, Réti Kamilla, Simon szerepel, férfi váltóban Gyurka Márk Manó és Tamás József, nőiben Alekszejev Tamara és Bauer Blanka indul, a vegyes váltó pedig az egyéni eredményesség alapján áll majd össze.

Tavaly három aranyat, egy ezüstöt és két bronzot szerzett a magyar válogatott az oroszországi Eb-n. Nyizsnyij Novgorodban győzött Kardos Bence, illetve a Kardos, Demeter, Bereczki összeállítású férfi, valamint a Guzi, Simon, Réti alkotta női csapat a hagyományos versenyben. Egyéniben második lett Guzi, míg harmadik Simon és Demeter. Hasonlóan eredményes szereplés most is kiemelkedőnek számítana, és minden bizonnyal ismét első helyet érne az éremtáblázaton.

A legutóbbi hazai - ugyancsak székesfehérvári - Eb 2018-ban volt. A magyarok akkor egy arannyal, valamint két-két ezüsttel és bronzzal zártak.

Simicskó István szövetségi elnök a MÖSZ előzetesében kiemelte, hogy az Eb-rendezéssel a hazai versenyzők szép eredményekkel gazdagíthatják a magyar sporttörténelmet, illetve a házigazda szereppel lehetőség nyílik az ország sportszakmai és kulturális teljesítményének bemutatására. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a nagy nyilvánosság előtt zajló eseményeken a szurkolók közelebb kerülhetnek a sportolókhoz, akik közül példaképeket választhatnak, és a következő generációk megismerkedhetnek egy adott sportággal.

Az Eb kedden az egynemű váltókkal kezdődik, majd szerdától az egyéni versenyek selejtezője és elődöntője zajlik, vasárnap lesz a két döntő, 19-én, hétfőn pedig a vegyes váltó. A versenyeket az MKOSZ Edzőközpontban, a Csitáry G. Emil Uszodában és a Bregyó közi Regionális Atlétikai központban rendezik.


A magyar Eb-csapat:
férfi hagyományos verseny: Bereczki Richárd, Bőhm Csaba, Demeter Bence, Marosi Ádám, Regős Gergely, Szép Balázs
férfi váltó: Gyurka Márk Manó, Tamás József
női hagyományos verseny: Barta Luca, Erdős Rita, Gulyás Michelle, Guzi Blanka, Réti Kamilla, Simon Sarolta
női váltó: Alekszejev Tamara, Bauer Blanka
vegyes váltó: az indulókat később jelölik ki a kapitányok



A program:
szeptember 13., kedd - női és férfi váltó
szeptember 14., szerda - női selejtező
szeptember 15., csütörtök - férfi selejtező, női körvívás
szeptember 16., péntek - női elődöntő, férfi körvívás
szeptember 17., szombat - férfi elődöntő
szeptember 18., vasárnap - női és férfi döntő
szeptember 19. hétfő - vegyes váltó
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!