Öttusa-vb - Egy szolidaritási csoport ellenzi a minszki rendezést

Külföld, 2021.01.22

A Fehérorosz Sportszolidarítási Alapítvány (BSSF) szorgalmazza, hogy a Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) a belpolitikai válság miatt vegye el az idei világbajnokság rendezési jogát Fehéroroszországtól.

A BSSF szerint fenyegetést jelentene a sport megítélésére és elismertségére nézve, ha a UIPM ezt nem tenné meg. Az indítványozók úgy vélik, a Nemzetközi Öttusa Szövetség "nem jutalmazhatja" Aljakszandr Lukasenka erőszakos rezsimjét azzal, hogy egy ilyen jelentőségű sporteseménynek lehet a házigazdája Fehéroroszország, miközben állampolgárok erőszaknak, kínzásnak, diszkriminációnak vannak kitéve, és mintegy kétszáz embert tartanak fogva politikai okok miatt.

"Az öttusasportnak nem szabad közreműködnie Lukasenka erőszakos rezsimjének támogatásában" - idézett az alapítvány leveléből az olimpiai sportágakra szakosodott insidethegames.biz oldal.

A világbajnokság - amely az utolsó kvótaszerző verseny lenne az olimpia előtt - a UIPM versenynaptárában június 7. és 13. közötti dátummal szerepel.

A kezdeményezők emlékeztetnek rá, hogy a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) biztonsági okokra hivatkozva hétfőn elvette a vb társrendezői jogát Fehéroroszországtól. A BSSF azt is jelezte, hogy amennyiben a UIPM nem lép, azzal a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Fehéroroszországra vonatkozó átmeneti intézkedéseit is megsérti. A NOB decemberben felfüggesztett minden tárgyalást a helyi ötkarikás testülettel jövőbeni sportesemények megrendezésére vonatkozóan, illetve kérte az olimpiai mozgalom tagjait, hogy tartsák tiszteletben ezt a döntést, hogy ezzel is hozzájáruljanak a fehérorosz sportolók jogainak megvédéséhez.

Klaus Schormann, az UIPM elnöke a német SID hírügynökségnek azt mondta, hamarosan várható döntés a világbajnokságról.

"A politika részéről nagyon is érezhető a nyomás, ez nem kérdés. Ugyanakkor mi nem engedjük, hogy ez befolyásoljon bennünket, saját magunk akarunk döntést hozni az összes érv mérlegelése után" - hangoztatta.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő tavaly augusztusi újraválasztása óta a fehérorosz ellenzék folyamatosan tüntet az elnök távozását és új választások kiírását követelve. A feszült politikai helyzetben az ellenzékiekkel szemben rendszeresen erőszakosan lépnek fel a hatóságok és a sorozatosak a bebörtönzések.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!