Ovációval búcsúztatták a francia nemzetgyűlésben a Barcelonába távozó Manuel Valls volt kormányfőt

Külföld, 2018.10.02

Állva tapsolva és ovációval búcsúzatták a francia képviselők kedden a nemzetgyűlésben Manuel Valls volt szocialista kormányfőt, aki múlt héten bejelentette: elindul Barcelona polgármesteri posztjáért a jövő májusi spanyolországi önkormányzati választásokon.

Manuel Valls, aki hivatalosan kedden nyújtotta be képviselői lemondását a nemzetgyűlés elnökének, búcsúbeszédében háláját fejezte ki Franciaországnak, "annak a különleges országnak, amely megadta a lehetőséget egy külföldön született embernek, aki 20 évesen vette fel az állampolgárságot, hogy politikai karriert csináljon, polgármester, képviselő, miniszter majd miniszterelnök legyen".

A katalán apától és svájci anyától Barcelonában született 56 éves Manuel Valls megígérte, hogy "barcelonaiként, franciaként, republikánusként és európaiként örökké hálás marad a franciáknak, és soha nem felejti el őket".

Viszontválaszában Édouard Philippe kormányfő elmondta: "Azokban a pillanatokban, amikor Franciaország terrorfenyegetés alatt állt, ön megfelelő szavakat használt és szilárd álláspontot képviselt. Ennek alapján szeretném önnek mondani, hogy Franciaország örökké hálás lesz önnek".

"Azt hiszem, mondhatom azt, képviselő úr, hogy soha nem volt azzal vádolható, hogy közönyt váltana ki" - tette hozzá ironikusan a miniszterelnök arra utalva, hogy miközben a nemzetgyűlési többség állva megtapsolva és ovációval búcsúztatta a volt kormányfőt, a radikális baloldali képviselők gúnyosan "jó utat" kívánva, üdvözölték Valls távozását.

Manuel Valls 2001 és 2012 között a Párizshoz közeli Évryt irányította, majd két éven át belügyminiszter volt, 2014 márciusa és 2016 decembere között pedig, az utóbbi évek legsúlyosabb iszlamista merényletei idején volt Franciaország miniszterelnöke. A szocialista párt jobboldalához tartozva megosztó személyiségnek számított a saját táborában tekintélyelvű stílusával és liberális nézeteivel, miközben a jobboldalon népszerűségnek örvendett. A 2017-es elnökválasztás baloldali előválasztásán jelöltette magát, de a második fordulóban alulmaradt Benoit Hamonnal szemben. Ezek után kilépett a szocialista pártból és a 2017-es választásokon már az új kormánypárt, a Köztársaság lendületben színeiben nyert képviselői helyet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!