Palesztin volt a gázai rakétatámadások askelóni áldozata

Külföld, 2018.11.14

A ciszjordániai Hebron környékén élő palesztin Mahmúd Abu Azba volt a Gázai övezetből indított rakétatámadások askelóni áldozata - jelentette szerdán a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

A 48 éves Azba izraeli építkezéseken dolgozott, hétköznap Askelónban szállt meg, s csak a hétvégékre járt haza Halhulba, a Hebron szomszédságában lévő otthonába. Hat gyermeke van, a legkisebb négy éves.

Basír nevű fia a ynetnek elmondta, hogy a harcok elől haza akart térni Askelónból Ciszjordániába, de nem talált taxit, és ezért maradt a Gázai övezettől alig néhány kilométerre északra fekvő izraeli városban. "Mielőtt apa aludni ment azt mondta, hogy felhív, és szól nekünk, ha elindult Askelónból felénk. Vártuk a hívását, aggódni kezdtünk, többször is telefonáltunk hozzá. De senki sem felelt, majd értesítettek, hogy meghalt a rakétatámadásban"- mesélte fia az újságnak.

Az Askelón szegényebb, betonbunkerekkel föl nem szerelt lakónegyedében kedd éjjel becsapódó rakéta megölte Mahmúd Abu Azbát, egy nőt életveszélyesen, és többeket könnyebben megsebesített.

A hétfő délutántól kedd délutánig Izraelre kilőtt 470 gázai rakétának ő volt az egyetlen izraeli halálos áldozata. Noha az izraeli válaszcsapások rendkívül jelentős anyagi károkat okoztak, az övezetben is mindössze hárman vesztették életüket, mert az izraeli légierő előzetesen figyelmeztette a célpontnak kijelölt épületekben tartózkodókat.

Izraelben szerdán folytatódtak az előző nap kezdődött tüntetések, amelyekben a Gázai övezet környékén élők azért tiltakoznak, mert szerintük az izraeli kormány nem tesz meg mindent a március végén elkezdődött gázai erőszakos cselekmények felszámolására, a Gáza mellett élők békés életkörülményeinek helyreállítására.

Csütörtökre Tel-Avivba hirdettek meg újabb demonstrációt, hogy az egész ország odafigyeljen gondjaikra: az utóbbi hónapokban fel-fellángoló gázai rakétatámadásokra, amelyeket a katonai rádió szerint tavasz óta tizenkét alkalommal zártak le egyre gyorsabban érvényüket vesztő tűzszünetekkel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!