Párizs szerint Donald Trumpnak a francia államfőt bíráló Twitter-bejegyzései hazai használatra készültek

Külföld, 2018.11.13

A francia elnök hivatal szerint Donald Trump amerikai elnöknek francia kollégáját, Emmanuel Macront élesen bíráló Twitter-bejegyzései az amerikaiaknak készültek.

Az Elysée-palota hivatalosan nem kívánta kommentálni az amerikai elnöknek azt az öt mikroblog-bejegyzését, amelyeket alig két nappal párizsi látogatását követően kedden tett közzé.

Egy elnöki tanácsadó ugyanakkor a francia hírügynökségnek azt mondta, hogy az üzenetek "az amerikaiaknak készültek, egyébként nem angolul írták volna őket".

"Nem kell a tartalmukat kommentálnunk, mert azok (Trump) honfitársainak szólnak" - tette hozzá az elnöki forrás.

"Donald Trump az elsők között érkezett Párizsba és első megbeszélését Macron elnökkel folytatta. Ezeknek a jelzéseknek nagyobb az értéke, mint azoknak a Tweeteknek, amelyekről nem tudni hogyan és miért íródtak" - mondta a forrás, aki szerint "a kapcsolat Emmanuel Macron és Donald Trump között nem mindig könnyű, de folyamatos. A Tweeteken túl az a lényeg, hogy hetente többször beszélnek egymással, és megbeszélik a világ legfontosabb témáit".

Az amerikai elnök a bejegyzésekben Macron alacsony népszerűségét és a szerinte tisztességtelen francia kereskedelmi gyakorlatot említette, kitért arra, hogy azért nem látogatta meg a hétvégén az első világháború amerikai hőseinek egyik franciaországi temetőjét, mert a titkosszolgálat az eső miatt eltiltotta tőle, és ismét bírálta a francia politikus javaslatát az önálló európai haderő felállításáról. Emlékeztetett az első és a második világháborúra is, és úgy fogalmazott: "hogyan került ki ezekből Franciaország? Párizsban már németül kezdtek tanulni, mire az Egyesült Államok megérkezett".

Majd felszólította Párizst, hogy fizessen a NATO-nak. Trump leszögezte azt is: "egyébiránt nincs még egy ország, amely nacionalistább, mint Franciaország, népe nagyon büszke, és joggal az".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!