Párizs zöld utat adott a ruandai népirtás gyanúsítottjának átadásához a nemzetközi törvényszéknek

Külföld, 2020.06.03

Engedélyezte szerdán a párizsi fellebbviteli bíróság, hogy Franciaország átadja a ruandai népirtás egyik gyanúsítottját, Félicien Kabugát a hágai székhelyű nemzetközi törvényszéknek. A 26 évnyi szökés után Párizsban májusban elfogott férfit azzal vádolják, hogy pénzügyi támogatást nyújtott az annak idején mintegy 800 ezer ember életét kioltó hutu milíciáknak.

A testület, amelynek feladata a hágai elfogató parancs érvényességének vizsgálata, elrendelte a 84 éves Kabuga átadását a ruandai nemzetközi törvényszéknek.

A döntést a tolószékben ülő Kabuga szenvtelenül fogadta, csak annyit kérdezett, hogy hova fogják elszállítani. Védői ugyanakkor jelezték, hogy a vádlott a semmitőszékhez fordul, amelynek két hónap áll rendelkezésre a fellebbezés megvizsgálására. Amennyiben a kérelmet a legmagasabb francia bírói szervezet elveti, Franciaországnak egy hónapon belül át kell adnia a vádlottat a nemzetközi testületnek.

"Erre a döntésre számítottam, a jelenlegi szélsőségesen politikai kontextusban" - mondta Laurent Bayon, a gyanúsított egyik ügyvédje.

A több mint két évtizede bujkáló férfi jelezte, hogy az egészségi állapota miatt tart attól, hogy a tanzániai Arushába szállítják, ahol a népirtások és az emberiesség elleni bűntettek ügyében ítélkező ENSZ-bíróság székel. Ügyvédje szerint a férfi nem élné túl az átszállítást és az ottani fogva tartási körülményeket.

Múlt héten a hágai törvényszék egyik bírája, William Sekule jelezte, hogy az átszállítást Párizsból Arushába akkor lehet megvalósítani, ha minden körülmény adott, és visszautasította azt az ügyészi kérést, hogy a férfit átmenetileg vigyék Hágába, tekintettel a koronavírus-járvány miatti utazási korlátozásokra.

Félicien Kabuga első helyen szerepelt a ruandai körözési listákon, és ötmillió dolláros (1,6 milliárd forintos) vérdíjat is kitűztek a fejére. A francia igazságügyi tárca szerint Kabuga hamis személyazonossággal élt egy lakásban a Párizshoz közeli Asnieres-Sur-Seine-ben, ahol május 16-án vették őrizetbe.

Kabuga Németországban, Belgiumban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Kenyában és Svájcban is élt az elmúlt 26 évben.

A hutu üzletember olyan ruandai milíciáknak nyújtott pénzügyi támogatást, amelyek 800 ezer tuszival és mérsékelt hutuval végeztek mindössze száz nap leforgása alatt 1994-ben. Kabuga hatalmas mennyiségű bozótvágó kést (machétét) és kapát vásárolt fel annak tudatában, hogy azokat gyilkosságra fogják felhasználni - írta egyik híroldalán az ENSZ. A világszervezet szerint emellett ő volt a hírhedt Radio Télévision Libre des Mille Collines (RTLM) rádióadó egyik társtulajdonosa. Ez a széles körben hallgatott hírforrás szólította fel a hutukat a tuszik kivégzésére, és gyűlöletkeltő adásaival jelentős szerepe volt a népirtás kirobbantásában.

Kabuga azonban minden vádat tagad.

"Mindez teljes egészében hazugság. Segítettem a tuszikat mindenben, amit tettem, az üzleti ügyekben hiteleztem nekik. Miért öltem volna meg az ügyfeleimet?" - mondta a párizsi fellebbviteli bíróság előtt. Az arushai átszállítást az ügyvédei az egészségi állapotára, a tanzániai egészségügyi rendszer helyzetére és a koronavírus-járványra hivatkozva vitatták. A párizsi fellebbviteli bíróság viszont a döntésében úgy érvelt, hogy "nincs egyetlen objektív ok sem, amely alapján feltételezhető, hogy Félicien Kabugának a nemzetközi törvényszék ne tudná ugyanazokat az egészségügyi körülményeket szavatolni, amelyeket jelenleg Franciaország biztosít.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!