Parlamenti vizsgálat indul annak megállapítására, hogy Boris Johnson félrevezette-e a képviselőket

Külföld, 2022.04.21

Parlamenti vizsgálat indul annak megállapítására, hogy Boris Johnson brit miniszterelnök félrevezette-e a képviselőket a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt zárlatok idején tartott, a rendőrség által törvénysértőnek minősített összejövetelek ügyében.

A brit kormány által érvényben tartott magatartási szabályok egyértelműen elvárják minden olyan kormánytag lemondását, akiről bebizonyosodik, hogy tudatosan félrevezette a parlamentet.

A legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt által kezdeményezett vizsgálat megindítását a kormányzó Konzervatív Párt frakciójából a többórás csütörtöki vita után senki nem ellenezte, így az indítványt a londoni alsóház formális szavazás és ellenvetés nélkül elfogadta.

Ez azt jelenti, hogy az alsóház illetékes bizottsága a Downing Street-i partik ügyében jelenleg is folyó rendőrségi vizsgálat lezárulta után kivizsgálhatja, hogy Johnson félrevezette-e a parlamentet az ezekről az összejövetelekről tett korábbi nyilatkozataival.

A londoni miniszterelnöki hivatal a múlt héten jelentette be, hogy a Scotland Yard számos más tisztségviselővel együtt megbírságolta Boris Johnsont és feleségét, Carrie Johnsont, valamint Rishi Sunak pénzügyminisztert.

Ennek előzményeként a múlt év végén és az idei év elején egymás után kerültek nyilvánosságra értesülések arról, hogy Johnson hivatalában a szigorú járványügyi korlátozások idején több kerti partit, társasági összejövetelt is tartottak.

Boris Johnson a modern brit politika-történetben az első olyan, hivatalban lévő brit miniszterelnök, akit törvénysértés miatt hatósági szankcióval sújtottak.

Az ügy Johnson 2019-ben kezdődött miniszterelnöki időszakának eddigi legnagyobb belpolitikai botrányává fajult.

Johnson az ügy kipattanása után többször is kijelentette az alsóházban, hogy nem történt törvénysértés.

Ezt a rendőrségi vizsgálat megindulása után úgy módosította, hogy akkori tudomása szerint munkatalálkozókon vett részt, és neki egyébként sem szólt senki, hogy a rendezvények szabályellenesek lehetnek.

A rendőrség közleményéből nem derült ki, hogy Johnson és felesége, illetve Sunak a vizsgált tizenkét összejövetel közül melyik miatt kapott bírságot. Az azonban már korábban ismertté vált, hogy 2020. június 19-én születésnapi ünnepséget tartottak Johnson tiszteletére a Downing Streeten, és ezen a rendezvényen mindhárman jelen voltak, a miniszterelnöki hivatal hozzávetőleg harminc munkatársával együtt.

Johnson e héten, a húsvéti szünet utáni első parlamenti ülésen hivatalosan megerősítette, hogy a bírságot e születésnapi rendezvényért szabta ki rá a rendőrség.

E nyilatkozatában úgy fogalmazott: nem gondolt arra, hogy az esemény szabálysértésnek minősülhet. "Ezzel hibát követtem el, amiért maradéktalanul elnézést kérek" - tette hozzá.

Az akkoriban érvényben volt, Boris Johnson kormánya által elrendelt angliai járványellenes intézkedések értelmében kettőnél több, nem egy háztartásban élő ember szabadtéren sem tartózkodhatott egymás társaságában, és a nem együtt élő családtagok, ismerősök otthonukban sem látogathatták egymást.

Boris Johnson a parlamenti vizsgálat megindításáról döntő csütörtöki alsóházi ülésen nem vett részt, mivel hivatalos látogatáson Indiában tartózkodik, de a kíséretében lévő újságíróknak csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy nem áll szándékában lemondani, és a következő parlamenti választásokon is ő akarja vezetni a Konzervatív Pártot.

A botrány elhatalmasodása óta azonban az ellenzék mellett az alsóházi konzervatív frakció több prominens tagja is távozásra szólította fel a miniszterelnököt, és médiaértesülések szerint gyűlnek azok a levelek, amelyekben a tory képviselők bizalmi szavazást kérnek Boris Johnson ellen.

A Konzervatív Párt szabályzata szerint a frakciótagság minimum 15 százalékának - a jelenlegi létszám alapján 54 képviselőnek - kell kezdeményeznie a miniszterelnökkel szembeni bizalmi szavazást ahhoz, hogy a tory frakció illetékes bizottsága elrendelje a voksolást. A folyamat azonban titkos, és a kezdeményezők teljes száma csak akkor derül ki, ha összegyűlik a szavazás elrendeléséhez minimálisan szükséges számú levél.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!