Pártbizottságokat kell alakítaniuk a nem kormányzati szervezeteknek Kínában

Külföld, 2016.08.22

Pártszervezetek, pártbizottságok létrehozását írták elő Kínában a nem kormányzati szervezetek számára.

A Kínai Kommunista Párt (KKP) központi bizottságának illetékes szerve és a kormány vasárnap közzétett közös állásfoglalásában a lépést a "hatékony lefedettség" megteremtését célzó lépésként említette.

A törvény kritikus külföldi visszhangjában az új jogi környezetet a civil szervezetek elleni fellépésként értékelték, és abbéli aggodalmuknak adtak hangot, hogy a hatóságok a nekik nem tetsző hangok elfojtására használják fel a szigorú szabályokat. Jogvédő szervezetek szerint a jogszabály szövegezése túlságosan homályos.

Peking azzal érvel, hogy egyes szervezetek körüli botrányok, sikkasztások és visszaélések miatt különösen is időszerű, hogy rendet tegyenek ezen a területen.

A döntéshozók szerint "a helyes politikai gondolkodásra nevelésnek" és a pártépítésnek helyet kell találni a különböző társadalmi csoportok, civil szervezetek alapszabályában. A helyi pártszervezeteknek ezen felül napi szinten ellenőrizniük kell a közösségek működését, s emiatt számon kérhetők is lesznek.

A nem megfelelő vagy törvényellenes működés megszüntetéséért a polgári ügyek minisztériuma lesz felelős, az adott szerveződés esetleges betiltása is az ő hatáskörébe esik majd.

A tárca a közelmúltban hozta nyilvánosságra a civil szervezetekre vonatkozó szabálygyűjtemény-tervezetét. Ennek része a tagság és a támogatók körének nyilvánossá tétele.

A helyi médiában megjelent hivatalos adatok szerint Kínában 2015 végén körülbelül 329 ezer civil szerveződés működött.

Az országban idén áprilisban elfogadták a külföldi nem kormányzati szervezetek működéséről szóló törvényt. Eszerint előzetes hatósági jóváhagyás és kínai partner nélkül nem működhetnek külföldi civil szervezetek az országban. A rendőrségnek jogában áll az adott szervezet vezetőjének és más alkalmazottjának "kikérdezése", és ha nemzetbiztonsági okokból indokoltnak látja, a kínai partnert kötelezheti az együttműködés megszakítására.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!