Peda Grbin nyert első körben a horvát szociáldemokraták elnökválasztásán

Külföld, 2020.09.27

A szinte véglegesnek tekinthető hivatalos részeredmények alapján Peda Grbin parlamenti képviselő nyerte meg a legnagyobb horvát ellenzéki erő, a Szociáldemokrata Párt (SDP) elnökválasztásának első fordulóját, és az egy hét múlva esedékes második fordulóban Zeljko Kolarral, Krapina-Zagorje megye elöljárójával méreti meg magát.

A párt választási bizottsága által vasárnap közzétett adatok szerint Grbin, a párt egyik alelnöke az előző nap tartott első fordulóban a voksok 42,43, míg Kolar a szavazatok 23,54 százalékát szerezte meg. A tisztújításon a párt 17 elnökségi és 103 közgyűlési tagot is választott.

Davor Bernardic pártelnök a júliusban tartott parlamenti választások után mondott le tisztségéről, miután a szociáldemokraták a közvélemény-kutatások által előrejelzett győzelem helyett súlyos vereséget szenvedtek. Bernardic nem indult újra a pártelnöki tisztségért.

A választásokat az SDP alapszabálya szerint az egy tag, egy szavazat elve szerint tartották meg. A tisztújítás első körében szombaton reggel 7 és délután 19 óra között az SDP 32 ezer tagja közül azonban mindössze 12 ezren adhatták le voksukat országszerte több városban és járásban, mivel csak azok voltak jogosultak a szavazásra, akik befizették a tagsági díjat.

A két országos horvát napilap, a Jutarnji List és a Vecernji List a napokban arról cikkezett, hogy az SDP-ben évek óta belharcok dúlnak, és jelenleg is frakciók versenyeznek egymással. Ez pedig bizonytalan és veszélyes jövő felé vezeti a pártot. Bárki is nyer, kétséges, hogy a többiek mögé állnak-e - írták.

Egyes politológusok szerint az öt pártelnökjelölt közül egyik sem rendelkezik a tisztséghez szükséges vezetői képességekkel. A szociáldemokrata pártban azonban nincs idő átmeneti időszakra, mert a konkurencia nem áll meg. Itt a Mozemo! (Képesek Vagyunk Rá!) nevű újbalos-zöld szövetségre utaltak, amely a júliusi előrehozott parlamenti választásokon meglepetésre 7 mandátumot szerzett.

A legfrissebb, szeptemberi közvélemény-kutatások szerint mélypontra süllyedt az SDP népszerűsége. A Crobarometar felmérése szerint a kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) örvend a legnagyobb támogatottságnak, 33,7 százalékos eredményével. Az SDP 17,1 százalékkal a második helyen áll, míg az év elején még 27,8 százalékos támogatottsággal bírt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!