Peking 2022 - Peking következményekre figyelmezteti a diplomáciai bojkottot hirdető országokat

Sport, 2021.12.09

Peking csütörtökön következményekre figyelmeztette az Egyesült Államok hét elején bejelentett politikai bojkottjához csatlakozó országokat, amelyek a döntés értelmében nem küldenek diplomáciai képviselőket a jövő évi, téli olimpiai és paralimpiai játékokra a kínai fővárosba.

Vang Ven-pin, a kínai külügyminisztérium szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: "megfizetik elhibázott lépésük árát" azok az országok, amelyek politikai ügyet csinálnak a sportból.

"A sportnak semmi köze a politikához. A téli olimpia nem a politikai pózolás színtere" - jelentette ki Vang. A szóvivő továbbá arra szólította az érintett országokat, hogy az olimpia ügyének aláásása helyett inkább az olimpiai szellemet kellene egységesebb módon képviselniük.

A Fehér Ház hétfőn jelentette be, hogy egyetlen diplomáciai képviselőt sem küld a 2022. évi téli pekingi olimpiai és paraolimpiai játékokra az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen folyó "népirtás és emberiesség elleni bűncselekmények" miatt. Kína rendszeresen cáfolja az emberi jogi sérelmekről szóló vádakat, és a terrorizmus elleni küzdelemmel indokolja a területen alkalmazott intézkedéseket.

Az Egyesült Államokhoz csatlakozva Új-Zéland, Ausztrália, Kanada és Nagy-Britannia is bejelentette, hogy nem küldenek diplomáciai képviselőket a jövő évi eseményre. A diplomáciai bojkotthoz csatlakozó országok mindegyike támogatásáról biztosította azonban a játékokra készülő sportolóit.

Olaszország a hét elején, Franciaország pedig csütörtökön jelezte, hogy nem vesz részt a diplomáciai bojkottban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!