Peking felszólította Londont, hogy ne avatkozzon be Hongkong belügyeibe

Külföld, 2020.06.03

Peking felszólította Londont, hogy ne avatkozzon be Hongkong belügyeibe, miután a brit kormányfő tartózkodási vízumot ígért hongkongiaknak a nemzetbiztonsági törvénytervezet bevezetésének esetére.

Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő szerdai sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a brit kormányzat jobban tenné, ha felhagyna a gyarmati idők szellemiségével, és tiszteletben tartaná, hogy Hongkong visszatért Kínához.

A szóvivő arra reagált, hogy Boris Johnson brit miniszterelnök egy, a The Times címu brit lapban, valamint a South China Morning Post című hongkongi lapban szerdán megjelent cikkben azt ígérte, hogy amennyiben a kínai központi kormányzat valóban bevezeti a múlt héten elfogadott, Hongkongra vonatkozó nemzetbiztonsági törvénytervezetet, úgy az Egyesült Királyság választási lehetőséget kínál a hongkongiaknak.

A brit kormányzat új terve szerint a vitatott jogszabály életbe lépése esetén mintegy 3 millió hongonginak biztosítanának 12 hónapra érvényes, és hosszabbítható tartózkodási vízumot, amelynek birtokában tanulhatnak vagy dolgozhatnak az Egyesült Királyságban, ahol akár állampolgárságot is szerezhetnének.

A kínai parlament csütörtökön fogadta el a kritikusok szerint a hongkongi szabadságjogokat korlátozó nemzetbiztonsági törvénytervezetet. A várhatóan szeptemberben hatályba lépő jogszabály betiltja a lázadást, az elszakadási törekvések hangoztatását, és a központi kormányzat ellen irányuló, felforgatónak minősített cselekményeket. A hongkongi kormányzat számára pedig előírja, hogy új intézményeket hozzon létre a szuverenitás védelme céljából, valamint engedélyezze a pekingi ügynökségeknek, hogy belátásuk szerint járjanak el a városban.

Hongkong autonóm jogait a kínai és brit vezetés által 1984-ben aláírt nyilatkozat biztosítaná, amely a brit gyarmati terület Kínához való visszakerüléséről rendelkezett. Hongkong 1997-es visszakerülését követően azonban a városnak ígért magas fokú autonómia kérdése folyamatos vita tárgyát képezte, 2014. júniusában a kínai kormányzat pedig egy úgynevezett fehér könyvet adott ki, amelyben úgy foglalt állást: Pekingnek "átfogó fennhatósága" van Hongkong fölött.

A Hongkongban tavaly zajló demokráciapárti tüntetéshullám során a brit kormányzat a közös nyilatkozatra hivatkozva azzal fenyegette Pekinget, hogy súlyos következményekkel kell számolnia, amennyiben nem tartja magát a dokumentumban foglaltakhoz. A kínai kormányzat azonban válaszul akkor is arra szólította fel Londont, hogy ne avatkozzon be Hongkong belügyeibe.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!