Peking tiltakozását fejezte ki a Spratly-szigeteket megközelítő amerikai hadihajók miatt

Külföld, 2019.05.06

A kínai kormány engedélye nélkül közelítette meg a Dél-kínai-tengeren található Spratly-szigetek partjait hétfőn az amerikai haditengerészet két rombolóhajója - közölte hétfői sajtótájékoztatóján Keng Suang, a kínai külügyminisztérium szóvivője.

A kínai haditengerészet távozásra szólította fel az amerikai hadihajókat - hangsúlyozta a szóvivő, utalva arra, hogy Kína saját területeként tartja számon az érintett szigeteket, amelyekre az amerikai hírszerzés információi szerint tavaly hajók elleni robotrepülőgépeket és föld-levegő rakétákat is telepített.

Kína a Dél-kínai-tenger nagy részét sajátjának tartja, de a tenger egyes részeire a térség öt másik országa - Brunei, Malajzia, a Fülöp-szigetek, Tajvan és Vietnam - is igényt tart, s közülük több ellenőriz kisebb-nagyobb szigetecskéket és sziklaszirteket. Miközben e területi viták megoldásában nincs előrelépés, Kína bővíti, átépíti az általa felügyelt szigeteket, és zátonyokat épít. Az Egyesült Államok is tiltakozik a kínai terjeszkedés ellen, és időnként "a szabad hajózást demonstráló műveletet" végez, egy-egy hadihajóval megközelítve a Kína birtokolta szigeteket, amivel kiváltja Peking tiltakozását.

A mostani művelet különösen érzékeny pillanatban zajlott, ugyanis Donald Trump amerikai elnök a hét végén váratlanul bejelentette, hogy péntektől emelni fogja a kínai árucikkekre vonatkozó vámtarifákat, bizonytalanná téve lépésével a kétoldalú kereskedelmi tárgyalások e héten esedékes folytatását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!