TV műsor

Peking a média félrevezetésével vádolja Washingtont a dél-kínai-tengeri vitában

Külföld, 2016.02.24

Peking szerint az Egyesült Államok kormánya alaposan megdolgozta a nemzetközi közvéleményt azzal, hogy a kínai külügyminiszter washingtoni látogatása előtt és alatt az amerikai média egymás után jelentetett meg híreket kínai fegyverzeteknek a dél-kínai tengeri szigetekre telepítéséről, miközben elhallgatják, hogy más, a területi vitákban érintett országok ugyancsak katonákat és haditechnikát állomásoztatnak az általuk elfoglalt szigeteken.

Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő szerdán úgy vélte, a kormányával szembeni "méltánytalan, szelektív" tényközlés része volt, hogy például a több mint négy évtizede kínai igazgatás alá tartozó, Vietnam által vitatott hovatartozású szigetcsoport egyikén föld-levegő rakétaütegeket telepítettek. Utóbb ezt kiegészítették azzal, hogy a területen harci repülőgépek is tartózkodnak. A két jelentés között pedig a korábbikhoz hasonlóan, műholdfelvételekre alapozottan, az terjedt el a világsajtóban, hogy Peking vélhetően radart épít egy másik vitatott hovatartozású szigeten.

Hua a napokban azt találta mondani, hogy az Egyesült Államok a nyilvánosságot térségbeli hegemón szerepének szolgálatába állítja. A washingtoni kongresszus fegyveres erőkkel foglalkozó szenátusi bizottságának meghallgatásán Harry Harris admirális, az amerikai hadsereg csendes-óceáni parancsnokságának parancsnoka pedig úgy fogalmazott, hogy megítélése szerint Kína törekszik hegemóniára Kelet-Ázsiában.

John Kerry amerikai és Vang Ji külügyminiszter keddi washingtoni tárgyalásait követő sajtótájékoztatón Vang azt hangsúlyozta, hogy a Dél-kínai-tenger szigetei ősidők óta Kína területét képezték, Kínának pedig jogában áll megvédeni területének szuverenitását. Kerry többek közt azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államokat a térségben megilleti a szabad hajózás joga, amire Vang válaszul kijelentette, hogy annak gyakorlásában eddig soha senki akadályozta az ott közlekedőket.

Vang a Dél-kínai-tenger militarizálásáról szólva kijelentette, a közvélemény nem óhajt tudomást venni arról, hogy más környező országok fejlett haditechnikát, köztük rakétarombolókat, stratégiai bombázókat telepítettek a térségbe. Kifejtette, "az elmúlt évtizedekben egyes országok illegálisan elfoglalták Kína szigeteit és erőteljesen militarizálták azokat, nem csak radarokkal, de tüzérségi fegyverekkel is".

Peking úgy véli, hogy az Egyesült Államok az, amely tudatosan militarizálja a Dél-kínai-tenger térségét számos hadgyakorlatával, felderítő repüléseivel és hadihajóinak a kínai vizeken történő felvonultatásával. Washington szerint ugyanakkor Kína mind erőteljesebb tengeri jelenlétét a kisebb, vele vitában álló szomszédai fenyegetésként élik meg, és ezért "igénylik" az ezt ellensúlyozó amerikai fellépést.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!