Peking: a Nemzetközi Választottbíróság nem illetékes a tengeri területi viták eldöntésében

Külföld, 2016.06.30

Peking álláspontja szerint a Nemzetközi Választottbíróságnak nincs hatásköre eljárni és ítélkezni vitás tengeri területi ügyekben, ezért Kína a hágai intézménynek a Fülöp-szigetek kezdeményezésére születő döntését nem fogadja el, bármi legyen is az, visszautasítja - olvasható a kínai külügyminisztérium csütörtöki közleményében.

A Nemzetközi Választottbíróság szerdán jelentette be, hogy július 12-én hozza nyilvánosságra megállapításait az ügyben. A bírósági határozatot nagy nemzetközi várakozás előzi meg, mivel több kérdésben várhatóan helyt adnak Manila 3 éve benyújtott keresetében foglaltaknak. Korábban több felhívás hangzott el egyes országok és országcsoportok részéről arra, hogy adott esetben Pekingnek alá kell vetnie magát a döntésnek.

Kína kezdettől elzárkózott attól, hogy részt vegyen a tárgyalási folyamatban, visszautasította a szerinte szuverenitását érintő kérdés nemzetköziesítését. Több alkalommal kijelentette: él azzal az ENSZ Nemzetközi Tengerjogi Egyezményében (UNCLOS) biztosított jogával, hogy nem fogadja el választottbíróság bevonását a vitás kérdések rendezésébe.

Kína - elsősorban történelmi hivatkozásokkal alátámasztott - tengeri területi követelései több helyütt átfedik egyes tengeri partvidékkel rendelkező országok azon jogát, amely szerint a 200 tengeri mérföldön belüli területet kizárólagos gazdasági övezetüknek tekinthetik.

A Fülöp-szigetek kérte egyes vitatott területek földrajzi, illetve jogi státuszának pontos megállapítását is, vagyis hogy szigetekről, zátonyokról, sziklákról van-e szó. Manila szeretné tudni továbbá azt is, hogy Kína megsértette-e halászati tevékenységével, vagy szigetfeltöltéseivel a Fülöp-szigetek szuverén jogait.

"Tekintettel arra, hogy területi kérdésekről és tengeri határvitáról van szó, Kína semmilyen formában nem fogadja el egy harmadik fél ezekre vonatkozó rendezési kísérletét, sem más, Kínára vonatkozó döntést" - fejezte ki Hung Lej külügyi szóvivő. Hozzátette: Kína továbbra is tárgyalások és konzultációk útján keres megoldást a vitában közvetlenül érintett országokkal.

A Kínai Kommunista Párt központi lapjának legfrissebb számában éles hangú kommentárral reagáltak a nemzetközi nyomásra. "Kína nem fogad el semmiféle lépést, amely törvénytelen döntőbíráskodásra alapul, és teljes mértékben felkészült területi szuverenitásának és tengeri jogainak határozott, nyomatékos lépésekkel történő megvédelmezésére a Dél-kínai-tengeren" - fogalmaztak a cikkben.

A kínai sajtóban az utóbbi időben számos külföldi szakértői véleményt idéztek, amelyek a kínai álláspontot támasztják alá, és csaknem 50 ország fogalmazta meg Peking kérésére, hogy a területi vita kétoldalú, tárgyalásos megoldását tartják követendőnek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!