Peking aggódik az amerikai rakétavédelmi rendszer Dél-Koreába telepítése miatt

Külföld, 2016.02.07

Peking vasárnap "mély aggodalmának" adott hangot, amiért Dél-Korea és az Egyesült Államok úgy döntött, megkezdi tárgyalásait egy fejlett amerikai rakétavédelmi rendszer (THAAD) Dél-Koreába telepítéséről.

A kínai külügyminisztérium közleményében úgy vélte, "amikor egyes országok a maguk biztonságára törekszenek, mások biztonsági érdekeire is tekintettel kell lenniük".

Peking a már régóta lebegtetett lehetőséggel kapcsolatban, miszerint Dél-Koreába telepítik a THAAD-rendszert, folyamatosan ellenzését fejezte ki és a kérdésben igyekezett befolyást gyakorolni Szöulra. Még néhány nappal korábban is azt hangoztatta, hogy a rendszer telepítésével felborulna a térségi biztonsági egyensúly és a fegyverzet kínai érdekek ellen is bevethető lenne.

Pekingre az Egyesült Államok az elmúlt hetekben fokozta a nyomást, s John Kerry amerikai külügyminiszter személyesen Pekingben is igyekezett elérni, hogy Kína lépjen fel hatékonyabban Észak-Korea megfékezése érdekében. Kína ugyan a legutóbbi észak-koreai atomkísérlet után kifejezte, hogy egyet ért Phenjan "megfelelő mértékű" büntetésével, de hangsúlyozta: nincs közvetlen hatása az ottani történésekre.

Ezt látszott igazolni az is, hogy miután Peking nyilvánosan is közölte, azt tartaná kívánatosnak, hogy Észak-Korea álljon el a műholdfellövéssel "álcázott" ballisztikus rakétakísérlettől, még küldöttjét is elküldte az észak-koreai fővárosba. Vu Ta-vej, Kína Korea-ügyi főképviselője a napokban azonban kénytelen volt "dolga végezetlen" visszatérni Phenjanból.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség vasárnapi összeállításában a rakétakísérletet az észak-koreai vezetés részéről "Kína arculcsapásaként" értékelte. Nem csak azért, mert Peking hangoztatott kérését szomszédja figyelmen kívül hagyta, hanem azért is, mert a műhold fellövését a kínaiak legnagyobb családi ünnepére, a holdújév kezdetére időzítették. "A kínai diplomácia megint csődöt mondott, s nem tudta megakadályozni Észak-Korea provokációját" - állapították meg a cikkben.

A kínai küldött Phenjanba menesztését pekingi egyetemi kutató-szakértők ugyancsak "haszontalannak" nevezték, a fejleményeket pedig "kellemetlennek". Ugyanakkor - mint fogalmaztak - nem látják esélyét annak, hogy Peking határozottabban lépjen fel Észak-Koreával szemben. Szerintük gyakorlatilag lehetetlen az, hogy például Kína leállítsa olajszállításait, vagy beszüntesse kereskedelmét Észak-Koreával.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!