Peking az ENSZ BT határozatának betartására szólította fel Phenjant

Külföld, 2016.03.18

Peking pénteken arra szólította fel Észak-Koreát, hogy tartsa magát az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) határozatához, miután a kommunista állam két közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki a Japán-tenger irányába.

Lu Kang külügyi szóvivő egyúttal "minden érintett felet" önmérsékletre szólított fel.

Sajtóértesülések szerint az egyik rakéta körülbelül 800 kilométer után zuhant a vízbe, míg a másik valószínűleg már a levegőben felrobbant. A ballisztikus rakétákkal végrehajtott kísérlet ellentétes az Észak-Koreát szankcionáló ENSZ BT-határozatokkal.

Az amerikai Fehér Ház nemrégiben további büntetőintézkedéseket foganatosított Phenjan ellen.

A feszültség azt követően fokozódott a Koreai-félszigeten, hogy Észak-Korea január elején újabb nukleáris kísérletet hajtott végre, majd egy hónappal később műholdat lőtt fel ballisztikus rakétával, megsértve a BT korábbi határozatait.

A phenjani vezetést a szankciók mellett az is bosszantja, hogy a térségben az Egyesült Államok és Dél-Korea eddigi legnagyobb - 8 hetes - közös hadgyakorlatát kezdte meg 300 ezer koreai és 15 ezer amerikai katona részvételével. Szöul szerint a gyakorlat egyik célja figyelmeztetni Észak-Koreát, hogy tartózkodjon a további provokációktól. Phenjan azonban a korszerű haditechnika felvonultatását inváziós készülődésként értékeli.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!