Peking ellenez minden egyoldalú szankciót Észak-Korea ellen

Külföld, 2016.03.17

Kína minden egyoldalú szankciót ellenez Észak-Koreával szemben - közölte a pekingi külügyminisztérium szóvivője, miután Washington szerdán bejelentette, hogy szigorít a Phenjannal szemben foganatosított intézkedéseken.

Lu Kang mindezt csütörtökön, szokásos sajtótájékoztatóján mondta. Barack Obama amerikai elnök szerdán rendelettel bővítette azokat a szankciókat, amelyeket amiatt léptetett életbe Észak-Koreával szemben az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT), hogy Phenjan január 6-án kísérleti atomrobbantást hajtott végre és február 7-én ballisztikus rakétát bocsátott fel.

A Fehér Ház közlése szerint az új, "erős" szankciók érintik a kommunista ország energiaiparát, széniparát, pénzügyi szolgáltatásait és szállítási ágazatát. Ezzel egy időben amerikai cégeknek megtiltották egyes termékek, szolgáltatások és technológiák exportját, továbbá új befektetések indítását. A korlátozások vonatkoznak az észak-koreai kormány és a Koreai Munkapárt tulajdonában lévő vagyonra, továbbá 17 észak-koreai vezető, illetve szervezet pénzügyi tranzakcióira. Intézkedtek húsz hajó lefoglalásáról is.

Peking korábban többször is kifejezésre juttatta, hogy "megingathatatlan" a Koreai-félsziget nukleáris leszerelésének előmozdításában. Vang Ji kínai külügyminiszter széles nyilvánosság előtt a múlt héten megerősítette, kormánya az ENSZ BT szankcióinak végrehajtását kötelességének tekinti, ahhoz megvannak az eszközei.

Vang ugyanakkor a szankciókat csupán szükséges eszközként említette, elsődleges célként a térségbeli stabilitás fenntartását nevezte meg, aminek érdekében az érintett felek között - mint fogalmazott - el tudna képzelni három-, négy- vagy ötoldalú tárgyalásokat is.

Vang hangsúlyozta, hogy kormánya a leszerelés mellett ugyanolyan fontosnak tartja a koreai háborút végleg lezáró békeszerződés tető alá hozását, aminek hiánya szerinte érthető aggodalommal tölti el Phenjant.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!