Peking határozottan tiltakozik a THAAD rendszer Dél-Koreába telepítése ellen

Külföld, 2016.07.08

Peking pénteken határozott ellenzését fejezte ki amiatt, hogy az amerikai THAAD rakétavédelmi rendszert Dél-Koreába telepítik, amiről pénteki szöuli bejelentés szerint Washington és Szöul megállapodást kötött.

A külügyminisztérium közleménye szerint "a kínai fél rendkívül elégedetlen, és határozottan ellenzi a lépést".

Kína legutóbb a múlt hónap végén - amikor Hszi Csin-ping elnök fogadta Hvang Kjo Ahn dél-koreai miniszterelnököt - adott aggodalmának hangot a közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták ellen védelmet nyújtó, mozgatható hadszíntéri rakétavédelmi rendszer (THAAD) telepítéséről szóló, akkor még csak várható döntés miatt.

Hszi óvatosságra intette Szöult, és felszólította, hogy vegye figyelembe Peking jogos biztonsági aggályait.

A THAAD telepítése ellen Peking és Moszkva már korábban diplomáciai és katonai csatornákon is többször szót emelt, de az elnököt először ekkor idézték e kérdésben.

Kínai szakértők több ízben kifejezett meggyőződése, hogy a korszerű haditechnikai rendszer nem (kizárólag) az észak-koreai fenyegetés elhárítását szolgálná, hanem a kínai, illetve távolabbi területek megfigyelését. Arra is hivatkoztak, hogy a lépéssel, amely szerintük az amerikai katonai jelenlét fokozásának újabb megnyilvánulása, felborul a régióban a biztonsági egyensúly.

Peking erre a helyzetre válaszintézkedéseket helyezett kilátásba, és a sajtón keresztül megüzente, hogy a lépésnek súlyos következményei lehetnek, Szöul akár katonai célponttá válhat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!