Peking kategorikusan elutasítja és semmisnek tekinti a hágai Állandó Választottbíróság döntését

Külföld, 2016.07.12

Peking kategorikusan elutasítja a hágai székhelyű Állandó Választottbíróság kedden kihirdetett döntését, és a Fülöp-szigetek által egyoldalúan kezdeményezett eljárást lezáró döntést semmisnek tekinti, amely rá nézve kötelező hatállyal nem rendelkezik.

Hszi Csin-ping kínai államelnök kijelentette: országa visszautasít minden javaslatot vagy lépést, amely a választottbírósági döntésen alapul. A határozat - mint fogalmazott - a Dél-kínai-tengeren semmilyen körülmények között nem lesz hatással Kína területi szuverenitására és tengeri érdekeire.

Hszi ezt akkor mondta, amikor Pekingben találkozott Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével és Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével.

A Kínai Népköztársaság kormánya hivatalos válaszközleményben tudatta, hogy a hágai döntést nem fogadja el, a választottbíróság joghatóságát nem ismeri el.

Az ötpontos közlemény hangsúlyozza: Peking már a kezdetektől nyilvánvalóvá tette, hogy az eljárásban nem kíván részt venni, álláspontja szerint szuverenitást érintő kérdésben a hágai intézménynek nincs hatásköre állást foglalni. Kína szerint az eljárás ellentétes a nemzetközi joggal és a nemzetközi választottbírósági gyakorlattal.

A külügyminisztérium szerint Manila kezdeményezése rossz szándékú volt, nem a két ország közötti vita rendezését szolgálta, hanem Kína területi szuverenitásával összefüggő jogainak megkérdőjelezését. Ebben az értelemben a választottbíróság megsértette a nemzetközi törvényeket.

Az ENSZ Tengerjogi Egyezménye (UNCLOS) a tengeri határok kérdésében nem tesz lehetővé kötelező érvényű vitarendezést - állapítja meg a kínai közlemény. Mint utalt rá, Kína ezzel kapcsolatos jogának fenntartását 2006-ban írásban külön is deklarálta.

Peking úgy véli, hogy a választottbírósági határozat nem csak ellentétes az UNCLOS szellemével, de "súlyosan megsérti egy szuverén állam (Kína) törvényes jogait, igazságtalan és törvénytelen". "Kína szuverenitása és tengeri jogai semmilyen körülmények között nem sérülhetnek effajta döntések által" - hangsúlyozta.

Peking ezért kifejezte tiltakozását és kijelentette: sosem fogad el semmiféle követelést vagy lépést, amely ilyen döntéseken alapul.

A kínai kormány megismételte, hogy nem fogadja el a harmadik fél bevonásával történő vitarendezés semmilyen formáját, sem a "Kínára kiszabott" megoldásokat. A fennálló vitákat tárgyalásos úton és konzultációkkal kívánja rendezni, történelmi tényekre alapozottan, a térségi béke és stabilitás fenntartásával - olvasható a külügyminisztérium közleményében.

Vang Ji kínai külügyminiszter ugyancsak kedden "politikai komédiának" nevezte a választottbírósági eljárást a Hszinhua hírügynökség jelentése szerint.

Az Állandó Választottbíróság kedden kihirdetett állásfoglalása szerint Kína nem rendelkezik jogi alappal a Dél-kínai-tenger természeti kincseire vonatkozó történelmi hivatkozású követeléseihez. Megállapították: e "történelmi jogok" ellentétben állnak az UNCLOS-szal, továbbá azt is kijelentették, hogy Kína megsértette a Fülöp-szigetek szuverenitását a szigetország kizárólagos gazdasági övezetében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!