Peking kérésére őrizetbe vették Joshua Vong hongkongi aktivistát Thaiföldön

Külföld, 2016.10.05

Peking kérésére őrizetbe vették Thaiföldön Joshua Vong demokrácia-párti hongkongi aktivistát, a Demosisto nevű párt vezetőjét - jelentette szerdán a The Guardian brit lap a Demosisto Facebook-oldalára hivatkozva.

A 19 éves Vong, a 2014-es hongkongi tüntetések vezéralakja azért utazott Bangkokba, hogy felszólaljon a Csulalongkorn Egyetemen egy, az 1976-os thaiföldi diáktüntetések véres leverésének 40. évfordulója alkalmából rendezett eseményen. Vong a 2014-es esőernyős mozgalomban szerzett tapasztalatairól beszélt volna.

A Demosisto közlése szerint Netivit Csotipatpajszal thai diákaktivista, a rendezvény egyik szervezője - aki Vongot fogadta volna a repülőtéren - arról tájékoztatta a pártot, hogy a thaiföldi hatóságok levelet kaptak a kínai kormánytól Vong látogatásával kapcsolatban. A thai diák hozzátette: a hatóságok nem engedélyezik, hogy láthassa az őrizetben lévő hongkongi aktivistát.

A South China Morning Post (SCMP) hongkongi lapnak Csotipatpajszal még Vong érkezése előtt azt mondta: reményei szerint a hongkongi fiatal beszéde ösztönzőleg fog hatni a diákokra, hogy felszólaljanak a katonai junta ellen.

A The Guardian emlékeztetett, hogy tavaly a thaiföldi tengerparti városban, Pattaján veszett nyoma a Kínában betiltott könyveket is értékesítő Mighty Current hongkongi kiadó társtulajdonosának, Kuj Min-hajnak. Kuj később feltűnt a kínai televízióban és azt állította, egy régi cserbenhagyásos gázolás miatt kirótt büntetés végrehajtása elől szökött még az 1990-es években Hongkongba, viszont úgy döntött: feladja magát.

Az év elején egy kínai újságíró tűnt el a számos kínai politikai menekültnek otthont adó Thaiföldön, ahova azért utazott, hogy maga is politikai menedéket kérjen. Az újságíró felesége korábban azt mondta, hogy férjét Kínában tartják fogva.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!