Pénzügyi támogatást ad a francia katolikus egyház a pedofil ügyek áldozatainak

Külföld, 2021.03.26

A francia püspöki konferencia pénteken bejelentette, hogy az "egyház vállalja a felelősséget a társadalom előtt, és bocsánatot kér" az egyház tagjai által kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális visszaélések miatt. A testület arról is döntött, hogy a sértetteket pénzügyi kompenzációban kívánja részesíteni.

A támogatást az egyház egy dotációs alapból fogja finanszírozni, amelyet "egy független támogató bizottság" hoz létre. Ennek a bizottságnak lesz a feladata a kérelmeket kivizsgálni, és megítélni az összegeket az alap számára rendelkezésre álló keretből - jelezte a püspöki konferencia.

"A kompenzálás nem kártérítés és nem is jóvátétel" - mondta Éric de Moulins-Beaufort reimsi érsek, a Francia Katolikus Püspöki Konferencia elnöke azon a sajtótájékoztatón, amelyen bemutatta a 120 püspök által a testület közgyűlésén megszavazott 11 határozatot. Ezek közül több is az egyházon belüli pedofília elleni küzdelmet érinti.

Az egyházi vezetők arról is döntöttek, hogy a Vatikán javaslata alapján a sértettek emlékére minden évben egy imanapot rendeznek, és létrehoznak egy olyan csoportot, amely rendszeresen meghallgatja a sértetteket.

A francia katolikus egyházon belüli szexuális visszaélések kivizsgálására 2018-ban létrehozott bizottság előzetes becslése szerint legalább 10 ezer sértettje lehet 1950 óta a pedofil ügyeknek, a végleges jelentés ősszel készül el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!