Petrícek: az aacheni szerződés nem veszélyezteti Csehországot

Külföld, 2019.01.22

A szorosabb német-francia együttműködésről Aachenben aláírt új szerződés Csehország, valamint a kisebb európai uniós országok számára nem jelent semmiféle problémát - vélekedett kedden Tomás Petrícek cseh külügyminiszter a prágai közszolgálati hírtelevíziónak (CT24) nyilatkozva.

Petrícek szerint az Európai Uniónak a szervezet minden tagállamát egyformán ki kell szolgálnia, s a "francia-német motor" a képzeletbeli európai uniós autó nélkül nem érne semmit.

Elsősorban kétoldalú német-francia szerződésről van szó. "Hasonló módon nekünk (Csehországnak) is van egy szerződésünk a stratégiai partnerségről Németországgal, amely számos, mindkét felet érdeklő témákra van építve" - szögezte le a cseh diplomácia irányítója.

Úgy látta, hogy Berlin és Párizs új szerződésük kidolgozásakor bizonyos értelemben a cseh-német megbékélési nyilatkozatot vették alapul. "Például az a közös alap, amelynek a civil társadalom fejlődését kell támogatnia, nagymértékben a cseh-német jövőalapot másolja le" - mutatott rá Tomás Petrícek.

Csehország azt tartja a legfontosabbnak, hogy minden "kétoldalú szerződés az EU-n belül hozzájáruljon a tagországok együttműködésének fejlesztéséhez, s ne legyen alternatívája az EU-nak- hangsúlyozta a cseh külügyminiszter.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!