Pew közvéleménykutató: az amerikaiak 60 százalékának kedvezőtlen a véleménye Kínáról

Külföld, 2019.08.13

Az amerikaiak 60 százalékának kedvezőtlen a véleménye Kínáról - derül ki abból a felmérésből, amelynek adatait a tekintélyes Pew kutatóintézet kedden hozta nyilvánosságra.

Az Egyesült Államok egyik legtekintélyesebb - a világot formáló trendek kutatásával foglalkozó - intézménye május közepe és június közepe, vagyis az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások leállása után kérdezte az amerikaiakat.

A felmérés szerint a megkérdezettek 60 százalékának "kifejezetten kedvezőtlen" a véleménye Kínáról. Tavaly ez az arány csupán 47 százalékos volt. A közvéleménykutatásban résztvevők 24 százaléka szerint a jövőben Kína jelenti a legnagyobb fenyegetést is az Egyesült Államok számára. Ugyanilyen arányban tartják egyébként Oroszországot is fenyegetésnek, és 12 százalék az aránya azoknak, akik Észak-Koreában látják az Egyesült Államokra leselkedő legnagyobb veszélyt.

A Kínáról alkotott vélemények mind a demokrata párti, mind a republikánus táborra jellemzőek, de a felmérés arról tanúskodik, hogy a republikánusok körében gyorsabban növekedett a Kínát bírálók aránya.

Gyakrabban éltek kritikával az 50 évesnél idősebbek a felsőfokú végzettségűek.

A washingtoni kormányzati tisztségviselők, törvényhozók, kutatók és lobbisták általában szkeptikus véleményeket fogalmaznak meg Kína kereskedelmi politikájáról, ám a Pew kutatása arról tanúskodik, hogy ezt a véleményt nem osztják széles körben az Egyesült Államokban.

A megkérdezettek 50 százaléka azt gondolja, hogy Kína gazdasági erősödése jó az Egyesült Államoknak is, s 41 százalékuk vélekedik erről ellenkezőképpen. Ám 81 százalékuk nem Peking kereskedelempolitikája, hanem katonai erejének erősödése miatt aggódik, 50 százalékuk pedig egyáltalán nem bízik Hszi Csin-ping kínai elnökben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!