Politikai részrehajlással vádolta a román miniszterelnök az alkotmánybíróságot

Külföld, 2020.10.16

Politikai részrehajlással, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) "utasításainak" végrehajtásával vádolta Ludovic Orban miniszterelnök az alkotmánybíróságot, a testület és a PSD azonban a jogállamiság elleni támadásként elutasította a vádakat.

Orban egy csütörtök esti televíziós interjúban kommentálta azt, hogy az alkotmánybíróság elutasította a kormány óvását, és alkotmányosnak minősítette azt a törvénytervezetet, amely szerint nem a kormány, hanem a parlament írja ki a parlamenti választásokat.

A jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöki tisztségét is betöltő kormányfő szerint az alkotmánybíróság jogi "bűvészkedéssel", az alkotmány megsértésével hozta meg döntését, és a testület politikai alapon kinevezett tagjai a PSD utasítására futószalagon fogadnak el Románia alapvető érdekeit és a demokráciát sértő döntéseket.

"Ez tűrhetetlen, meg kell változtatni az alkotmánybíróság összetételét, meg kell tisztítani a testületet a pártbürokratáktól, oda csak tapasztalt bírákat szabad beengedni" - vélekedett a kormányfő, arra utalva, hogy a román alkotmánybíróság tagjait részben a mindenkori parlamenti többség, részben az államfő jelöli, jelenlegi elnöke, Valer Dorneanu pedig a PSD politikusaként korábban a román parlament házelnöke volt.

Az alkotmánybíróság elnöke úgy értékelte: egyetlen európai ország miniszterelnöke sem enged meg magának ilyen "alpári" hangot a jogállamiságot védelmező egyik legfontosabb intézménnyel szemben. Dorneanu felidézte: a kormányfő nem először hergeli a közvéleményt az alkotmánybíróság ellen, de mostani vádaskodása "megköveteli", hogy bepanaszolják a Velencei Bizottságnál, az Alkotmánybíróságok Egyesületénél és az Európai Bizottságnál.

Marcel Ciolacu házelnök, a PSD elnöke szerint a kormányfő a demokráciát veszélyezteti, a jogállamiságot támadja és "kirohanása" csak azzal magyarázható, hogy "magának akar minden hatalmat". Ciolacu megjegyezte: az alkotmánybíróság tagjait más demokratikus államokban is a polgárok megbízatását élvező parlament választja.

Romániában a parlament baloldali többsége júliusban fogadta el azt a törvénytervezetet, amellyel elvenné a kormánytól a parlamenti választások kiírásának jogát. A törvénytervezetet mindmáig nem hirdette ki a jobboldali államfő. Klaus Iohannis nyáron alkotmányossági normakontrollt kért arra hivatkozva, hogy a parlament nem hosszabbíthatja meg saját mandátumát: ennek az óvásnak az elutasítását kommentálta a kormányfő.

Mivel az alkotmánybíróság nem hozta meg idejében döntését, a kormány a hatályos régi törvény szerint december 6-ára tűzte ki a parlamenti választások időpontját. A 2016-ban választott parlament mandátuma december 20-án jár le, a PSD azonban a járványhelyzetre és az alkotmánybíróság vitatott döntésére hivatkozva - az alaptörvény által megengedett legkésőbbi időpontra - jövő év márciusáig szeretné elnapolni a választásokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!