Politikai tisztséggé alakította a prefektusi beosztást a román kormány

Külföld, 2021.01.27

Politikai tisztséggé alakította a prefektusi beosztást szerdai ülésén a román kormány - számolt be a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ). A közigazgatási törvénykönyv rendeleti módosítását Cseke Attila fejlesztési és közigazgatási miniszter kezdeményezte.

Az új rendelkezés kimondja, hogy a prefektusok és alprefektusok közméltóságok, és a két tisztséget olyan személyek tölthetik be, akik a kinevezésüktől számított legfeljebb egy éven belül elvégzik a megfelelő szakmai képzést. A módosított jogszabály rendelkezik a főtitkári munkakör létrehozásáról. A prefektusi intézmény főtitkára egy vizsgát tett magas rangú tisztviselő, akinek a feladata jogi szaktanáccsal ellátni a prefektusi intézményt.

Cseke Attila szerint azért volt szükség a törvénymódosításra, mert a prefektusokat és alprefektusokat a kormányzó politikai alakulatok nevezik ki, de a törvényes előírás szerint nem lehettek párttagok. A politikamentesség követelményét pedig általában figyelmen kívül hagyták a kormányra került politikai pártok. Hozzátette: az Európai Bizottság is többször kérte Romániától, hogy világosan határolja el a prefektusok politikai és szakmai szerepét.

A romániai közigazgatásban a prefektusi és prefektushelyettesi tisztséget eddig magas rangú köztisztviselők tölthették be. A prefektusok egyaránt voltak a törvényesség őrei és a kormány képviselői a megyékben. Feladataik közé tartozott az önkormányzati határozatok törvényességének az ellenőrzése és a kormányprogram megvalósítása. A szerdán elfogadott törvénymódosítás a prefektusi intézmény politikai és adminisztratív szerepét próbálja szétválasztani.

Az új rendelkezés értelmében a tisztségben lévő prefektusok és alprefektusok 30 napig megőrizhetik eddigi, magas rangú köztisztviselői szerepkörüket, ezt követően módosul jogállásuk az új rendelkezés szerint.

Romániában jelenleg csak hat olyan prefektus vagy alprefektus van hivatalban, aki versenyvizsgával nyerte el a tisztségét. A többi 121 a kormánypártok támogatásával versenyvizsga nélkül, ideiglenesen foglalja el a prefektusi tisztséget.

A törvénymódosításra olyan körülmények között került sor, hogy a kormánypártok hetek óta nem tudtak megegyezni a prefektusi tisztségek elosztásáról. Valamennyi kormánypárt a nagy gazdasági erőt képviselő megyék élére szeretne prefektust állítani. Az RMDSZ-t a sajtóba kiszivárgott információk szerint öt prefektusi és tíz alprefektusi tisztség illeti meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!