Politikai menedékjogot kért Horvátországban a szerb-albán labdarúgó-mérkőzést megzavaró albán szurkoló

Külföld, 2017.07.31

Politikai menedékjogot kért Horvátországban Ismail Morina albán szurkoló, aki 2014-ben azzal zavarta meg a belgrádi szerb-albán Európa-bajnoki labdarúgó-selejtezőt, hogy Nagy-Albániát ábrázoló zászló röptetett a pálya fölé egy drónnal - közölte az N1 regionális hírtelevízió hétfőn.

A férfit szerb elfogatóparancs alapján fogták el Horvátországban, ám ő azonnal politikai menedékjogot kért, mert szerinte ha kiadnák Szerbiának, nem lenne tisztességes tárgyalása. A férfit júniusban fogták el, és egy dubrovniki bíróság a kiadatása mellett döntött, ám a gyanúsított ügyvédje a legfelsőbb bírósághoz fordult jogorvoslatért. Az eljárás több hónapig is eltarthat. Az ügyvéd szerint Szerbia nemzetek közötti gyűlöletkeltéssel vádolja védencét, amiért akár nyolc évig terjedő börtönbüntetés is kiszabható.



Az albán labdarúgó-szövetség azt kérte a tiranai kormánytól, hogy lépjen közbe, és akadályozza meg Ismail Morina kiadatását.

A szerb-albán labdarúgó-mérkőzést az első félidő vége előtt néhány perccel szakították félbe 2014. október 14-én, mert dulakodás tört ki a két csapat játékosai között, amelyhez a nézők is csatlakoztak. Az incidens kiváltó oka a Nagy-Albániát ábrázoló zászló volt. A nézők megdobálták az albán labdarúgókat, akik az öltözőbe menekültek, és a körülmények miatt nem akarták folytatni a játékot. Egyórás szünet után a bíró a mérkőzést végleg lefújta.

Nagy-Albánia eszméje sérti a szerbeket, mert az Albániában, Koszovóban, Macedóniában és Görögországban élő albánok egy államban való egyesítését jelentené. A szerbek pedig a többségében albánok lakta Koszovó függetlenségét sem ismerik el, szerintük Koszovó továbbra is Szerbia déli tartománya.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!