Pompeo: februárban miniszteri szintű csúcstalálkozó lesz Lengyelországban Iránról

Külföld, 2019.01.11

Az Egyesült Államok februárban miniszteri szintű csúcstalálkozót szervez Lengyelországban Irán szerepéről a Közel-Keleten - jelentette be Mike Pompeo amerikai külügyminiszter pénteken a Fox televíziónak adott interjújában.

"Több tucat országot hívunk meg" - mondta el az amerikai diplomácia a közel-keleti körúton tartózkodó vezetője. A tanácskozás február 13-án és 14-én lesz, megrendezését az interjú sugárzása után nem sokkal kiadott amerikai-lengyel közös közlemény is megerősítette.

Az amerikai külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a konferencia "a közel-keleti békéről, stabilitásról, szabadságról és biztonságról" szól majd, és ennek szerinte fontos része annak biztosítása, hogy Irán ne gyakorolhasson "destabilizáló befolyást" a térségben.

Az amerikai-lengyel közlemény tudatta: a tanácskozás egy sor olyan kulcsfontosságú témával foglalkozik majd, mint a terrorizmus és a szélsőségesség, a rakétaprogramok elterjedése, a tengeri kereskedelem és a biztonság és "az egyes országok által támogatott egyes csoportok jelentette fenyegetés". A közlemény nem nevezte meg konkrétan Iránt.

Pompeo pénteken közel-keleti körútjának újabb állomására, Bahreinbe érkezett. Előtte Egyiptomban, Irakban és Jordániában tárgyalt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!