TV műsor

Pompeo: jogunk és kötelességünk kivizsgálni a beavatkozási kísérleteket az amerikai választásokba

Külföld, 2019.11.26

Jogunk és kötelességünk kivizsgálni a beavatkozási kísérleteket az amerikai választásokba - jelentette ki keddi sajtókonferenciáján Washingtonban Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a 2016-os elnökválasztási folyamatba történt esetleges ukrajnai beavatkozásra utalva.

Az amerikai diplomácia vezetője leszögezte: nem csupán egyetlen ország, hanem több kormányzat és nem kormányzati szereplő részéről történtek beavatkozási kísérletek a 2016-os választási folyamatba.

Pompeo azonban nem kívánt részletekbe menő tájékoztatást adni e kísérletekről, illetve az ezzel összefüggő, még mindig folyamatban lévő vizsgálatokról. Hozzáfűzte viszont, hogy mivel a Trump-kormányzat első másfél évében ő irányította a Központi Hírszerző Ügynökséget (CIA), így első kézből származó információi vannak a beavatkozási kísérletekről.

A külügyminiszter a nemzetközi sajtókonferencián szólt Iránról, Törökországról, Kínáról, Hongkongról és - kérdésre válaszolva - a Donald Trump amerikai elnök alkotmányos elmozdítását célzó eljárás (impeachment) előtti képviselőházi meghallgatásokról is.

Iránról szólva közölte: az amerikai kormány továbbra is szankciókkal sújtja majd azokat az iráni tisztségviselőket, akik felelősek a pár nappal ezelőtti tüntetéseken résztvevők elleni erőszakért és emberi jogi visszaélésekért. Elmondta, hogy az Egyesült Államok eddig mintegy 20 ezer üzenetet, videót, fotót kapott irániaktól a rendszer által elkövetett visszaélésekről.

Törökország orosz fegyvervásárlásait változatlanul "aggasztónak" mondta, és leszögezte: Washington egyértelművé tette Ankara számára, hogy teljes mértékben fel kell hagynia az orosz Sz400-as légvédelmi rendszerek vásárlásával. "Még mindig tárgyalunk (Ankarával) erről"- mondta.

A nemzetközi újságírócsoport által az elmúlt napokban két részletben nyilvánosságra hozott dokumentumokról a kínai átnevelő táborokról és visszaélésekről - amelyek mintegy egymillió ujgurt és más kisebbségeket érintenek - a tárcavezető hangsúlyozta: ezek szándékos és mind a mai napig tartó visszaélések. Mint mondta: a dokumentumok összhangban állnak azzal az egyre nagyobb számú bizonyítékkal, miszerint "a Kínai Kommunista Párt nagyon jelentős emberi jogi visszaéléseket követ el a fogolytáborokban". Pompeo az önkényesen fogva tartottak szabadon bocsátására szólította fel Pekinget.

A miniszter egy újságíró felvetésére reagálva nem válaszolt arra, vajon Donald Trump amerikai elnök aláírja-e azt a kongresszus mindkét házában elfogadott törvényjavaslatot, amely szankciókat követel Kína ellen a hongkongi tüntetéseken elkövetett erőszakért és emberi jogi visszaélésekért.

Pompeo reagált Trump kedd reggeli Twitter-bejegyzéseinek egyikére is, amelyben az elnök azt írta: szívesen látná, ha a miniszter tanúvallomást tenne az impeachment-eljárást megelőző képviselőházi bizottságok meghallgatásán. "Szeretném, ha Mike Pompeo, Rick Perry (energetikai miniszter), Mick Mulvaney (ügyvezető kabinetfőnök) és sokan mások is tanúvallomásokat tennének e csaló impeachment-kacsa ügyében. Ez egy demokrata párti csalás, amely sehová nem vezet" - írta Trump a Twitteren. Pompeo a sajtókonferencián azzal válaszolt: "megfelelő időben megtörténnek a jó dolgok".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!