Porosenko aláírta a hadiállapot bevezetéséről szóló jogszabályt

Külföld, 2018.11.28

Petro Porosenko ukrán elnök aláírta szerdán a hadiállapot bevezetéséről általa hozott rendeletet megerősítő jogszabályt - közölte Szvjatoszlav Ceholko elnöki szóvivő a Twitteren.

Az elnöki rendeletet megerősítő törvényt a parlament hétfő este szavazta meg. Az előterjesztést, amelynek értelmében az ország 10 megyéjében vezetnek be hadiállapotot, a 450 fős törvényhozás 276 képviselője támogatta.

Az államfő előtt szerdán Andrij Parubij házelnök is aláírta a dokumentumot.

A hétfői keltezésű elnöki rendeletben az szerepelt, hogy a hadiállapot aznap, vagyis november 26-án helyi idő szerint 14 órakor lép életbe, és 30 napig, azaz december 26-án 14 óráig tart. Jogi szakértők szerint a hadiállapot csak azután léphet életbe - utólagos hatállyal -, hogy az elnöki rendeletet megerősítő jogszabály megjelenik a hivatalos közlönyben. Ez várhatóan csütörtökön történik meg.

Az elnöki rendelet kihirdetése a hivatalos közlönyben kedden kisebb zavart okozott az ukrán híradásokban. Andrij Parubij - aki egyébként kedden Brüsszelben volt hivatalos látogatáson, ezért csak szerdán írta alá a törvényt - ukrán újságírók érdeklődésére előző nap este kifejtette, hogy amíg a rendeletet megerősítő jogszabályt ő és az államfő nem írja alá, és a dokumentum nem jelenik meg a hivatalos közlönyben, addig biztosan nem lép életbe a hadiállapot.

Porosenko kedd este több ukrán televíziónak adott interjújában leszögezte: a törvény nem biztosít neki lehetőséget arra, hogy a parlament jóváhagyása nélkül meghosszabbítsa a hadiállapotot. Hozzátette, hogy ennek az álhírnek a terjesztésével próbálták a parlamentben meghiúsítani a jogszabály elfogadását.

Volodimir Hrojszman miniszterelnök meggyőződését fejezte ki, hogy december 26-a után nem lesz szükség a hadiállapot meghosszabbítására.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!