TV műsor

Porosenko kész a párbeszédre a kettős állampolgárságról, de figyelmeztet annak kockázataira

Külföld, 2019.04.11

Kész a párbeszédre a kettős állampolgárságról mások mellett Magyarországgal is - közölte csütörtökön Petro Porosenko ukrán elnök, ugyanakkor úgy vélekedett, hogy a kettős állampolgárság bevezetése háborús időkben veszélyes.

Egy kijevi biztonsági fórumon beszélve Porosenko kijelentette: "Egyfelől készek vagyunk komoly lépéseket tenni, hogy figyelembe vegyük a magyar fél kívánságait, másfelől kötelesek vagyunk megvédeni állami értékeinket, beleértve azoknak az ukrán állampolgárságú gyermekeknek a jogait, akiket valaki meg akar fosztani az ukrán nyelv ismeretének jogától." Az ukrán elnök hozzáfűzte: kész megvitatni azt, hogy engedélyezzék a kettős állampolgárság birtoklását azoknak az ukránoknak, akik régóta külföldön élnek.

A kettős állampolgárság kockázatairól szólva példaként hozta a Moldovához tatozó szakadár Dnyeszter Menti Köztársaságot, ahol szavai szerint a lakosság 70 százaléka orosz állampolgárságú. Emlékeztetett továbbá arra, hogy amikor 2008-ban a Grúziához tartozó Dél-Oszétiába bevonultak az orosz csapatok az indok nem az oroszajkúak, hanem a szakadár köztársaságban Moszkva politikája nyomán addigra többségbe került orosz állampolgárok védelme volt.

Porosenko úgy vélekedett, hogy Oroszország befolyásának szerepe van a Magyarország és Ukrajna között kialakult feszült viszonyban, ez eleme a Moszkva által folytatott hibridháborúnak.

"Nézzék meg, mikor változott Magyarország álláspontja: törvényünk (az oktatásról szóló 2017. évi törvény) elfogadása után, vagy miután visszatértek Moszkvából a magyar kormány képviselői?" - jegyezte meg az ukrán elnök.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!