Porosenko kezdeményezte az ukrán-lengyel államfői tanácsadó bizottság rendkívüli ülését

Külföld, 2017.11.08

Petro Porosenko ukrán elnök kezdeményezte, hogy rendkívüli hatállyal üljön össze az ukrán-lengyel államfői tanácsadó bizottság - közölte Szvjatoszlav Ceholko, az elnök sajtótitkára a Facebookon.

Porosenko szavai szerint a hivatalos varsói vezetés által az utóbbi időben elhangzott, nagy visszhangot kiváltó kijelentések, amelyeket Ukrajnához és az ország vezetéséhez intéztek, komoly aggodalmakat keltenek és nem maradhatnak megfelelő visszhang nélkül. "Az Ukrajna és Lengyelország közötti stratégiai partnerség megerősítése, valamint a feszültség további fokozódásának elkerülése érdekében, és tudatában annak, hogy bármilyen vitás kérdést a kétoldalú kapcsolatokon keresztül és kizárólag civilizált, európai módon kell rendezni, Petro Porosenko kezdeményezte az ukrán-lengyel államfői tanácsadó bizottság rendkívüli ülését" - idézte Ceholko szavait az UNIAN ukrán hírügynökség.

A sajtótitkár felhívta a figyelmet az ukrán külügyminisztérium közleményére, amelyben a tárca leszögezte, hogy az Európa-párti politikát követő ukrán vezetésben "nincs egy politikus sem", aki lengyelellenes érzelmeket táplálna.

Ceholko emlékeztetett arra, hogy a tanácsadó bizottság egy olyan testület, amelyet a két ország államfői közötti megállapodások megvalósításának elősegítésére, az ukrán-lengyel baráti viszony elmélyítésére hoztak létre, és amelyet a két elnök külügyi tanácsadói vezetnek.

Az UNIAN emlékeztetett arra, hogy Andrzej Duda lengyel államfő kedden arra szólította fel Ukrajnát, ne nevezzen ki fontos tisztségekre "lengyelellenes nézeteket valló embereket".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!