Potápi Árpád CNC tanműhelyt és mechatronika szaktermet adott át Gyergyószentmiklósban

Külföld, 2018.11.23

Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár számítógép vezérlésű (CNC) szerszámgépekkel felszerelt tanműhelyt és mechatronika szaktermet adott át pénteken a gyergyószentmiklósi Fogarassy Mihály Szakközépiskolában.

A berendezéseket magyar állami támogatással vásárolhatta meg a gyergyószentmiklósi tanintézet. A 2015-ben elindított szakképzés éve programjai az ezt követő években is folytatódtak, a Fogarassy Mihály Szakközépiskola a tavalyi keretből pályázott és nyert 3,4 millió forintot a mechatronika szaktanterem felszereltségének a javítására, és 9 millió forintot a CNC gépekre.

Amint a péntek délutáni avatóünnepségen az államtitkár elmondta: az elmúlt években összesen 1,2 milliárd forintot fordított a kormány a szakképző intézmények felszerelésére szerte a Kárpát-medencében, ebből 145 tanműhelyt és tangazdaságot létesítettek. A forrásból Erdélybe 430 millió forint jutott, amelyből több mint 40 szakképző intézményt támogattak.

Az államtitkár megjegyezte: az volt a cél, hogy itt is meghonosítsák a duális szakképzést. Ez utóbbi lényegét abban látta, hogy a képzésbe bevonják a helyi vállalkozókat, és így olyan szakmákat taníthatnak, amelyekben a diákok el tudnak helyezkedni. Hozzátette: a vállalkozóknak is érdeke, hogy képzett munkaerőt találjanak.

Potápi Árpád elmagyarázta: a magyar államnak az a célja, hogy a fiatalok a szülőföldjükön tudjanak elhelyezkedni, itt tudjanak boldogulni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!