Potápi: Kárpátalja többségi nemzete is igényli a gyermekek magyar nyelvű oktatását

Külföld, 2019.07.05

Örvendetes, hogy Kárpátalján a többségi nemzet is igényli a magyar nyelv és kultúra elsajátítását már az óvodától kezdve, amihez a magyar kormány kész segítséget nyújtani - mondta Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár pénteken a hegyvidéki Ökörmezőn (Mizshirja), amikor átadta a magyar kormány támogatásával felújított, magyar csoportot foglalkoztató óvodát.

Köszöntőjében Potápi Árpád János hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy Kárpátalja nem magyarok által lakott térségeiben is igény mutatkozik a magyar nyelvű nevelés és oktatás meghonosítására. Ennek kiemelkedő példája, hogy a nem magyar ajkú Ökörmező 2. számú óvodájának vezetése kérelemmel fordult a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetséghez (KMPSZ), amely szerint a gyermekintézmény szeretne bekapcsolódni a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programba azzal a feltétellel, hogy a helyi önkormányzat vállalná a felújítás költségeinek a felét - tette hozzá, megjegyezve, hogy a magyar anyanyelvű nevelőt a KMPSZ KÜLDI az óvodába.

A politikus elmondta, a felújított kétszintes óvoda 1988-ban épült, és jelenleg összesen 172 gyermek látogatja. Jelezte, az intézmény kollektívája összesen 27 fő: 12 óvodapedagógus és 15 fő kiszolgáló személyzet. Mint vázolta, az óvodaprogram 2. ütemének támogatásából 5,4 millió forintot költöttek az épület homlokzatának szigetelésére és korszerűsítésére.

Potápi Árpád János kiemelte: a kárpátaljai tömbmagyarság terültétől távol eső kisvárosban fellépő igény a magyar nyelv és kultúra megismerésére, elsajátítására azt bizonyítja, hogy Kárpátalja többségi nemzethez tartozó lakossága nem magyarellenes.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!