Potápi: Közép-Európa maradjon továbbra is Európa gazdasági motorja

Külföld, 2022.09.22

Meg kell teremteni azokat a lehetőségeket, támogatásokat, hogy továbbra is Közép-Európa maradjon Európa gazdasági motorja, és a Kárpát-medencei magyar vállalkozások legalább annyira ki tudják venni a részüket ebből, mint az elmúlt időszakban - jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a felvidéki Révkomáromban, ahol köszöntőt mondott az I. Felvidéki Gazdasági Fórum megnyitóján csütörtökön.

Potápi köszöntőjében felidézte a magyar nemzetpolitika elmúlt 12 évben elért eredményeit, szólt a nemzetpolitikában alkalmazott módszerek változásáról, bővüléséről, az új kihívásokról és az azokra adható válaszokról.

Emlékeztetett: elsőként a jövendő sikerek keretrendszerét teremtették meg, közjogi szempontból is egységesítették a nemzetet, majd 2015-16-ban bekerült a nemzetpolitikába egy korábban hiányzó elem, a gazdasági eszközök is. Rámutatott: a vállalkozások és azokon belül a kis- és mikrovállalkozások a magyar gazdasági fejlődésnek olyan motorjai, amelyek alapvetően magyar embereket foglalkoztatnak, és így hozzájárulnak a szülőföldön való boldogulásukhoz. Kifejtette: a Külgazdasági és Külügyminisztérium nagy gazdaságfejlesztési programjainak elindítása után az államtitkárság ezen a téren a vállalkozói kapcsolatrendszer erősítésére kezdett összpontosítani, amelybe eddig 12-14 ezer főt foglalkoztató vállalkozásokat sikerült bevonni.

Mint mondta, az ukrán-orosz konfliktus háborúvá fajulásával megváltozott helyzetre reagálni kell, nem szabad recesszióba engedni, meg kell őrizni a közép-európai gazdasági fejlődést.

Kitért az októberi szlovákiai helyhatósági és megyei választásokra, illetve az előrehozott parlamenti választás lehetőségére. Hangsúlyozta, hogy a magyar nemzeti közösség csak parlamenti képviselettel tudja érdekeit érvényesíteni.

Forró Krisztián, a tavaly létrejött egységes felvidéki magyar párt, a Szövetség elnöke rámutatott: a regionális politikában való jelenlétével a magyar érdekképviselet az elmúlt időszakban megkerülhetetlenné vált, s ezt továbbra is biztosítani és bővíteni kell.

Jónás László, a Design Terminal szakmai vezetője beszédében kiemelte: egy közösség akkor lesz erős, ha gazdaságilag is erős, ennek viszont a vállalkozói réteg a záloga.

Az I. Felvidéki Gazdasági Fórum a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága, a Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetsége és a Baross Gábor Alapítvány szervezésében, a Design Terminallal szakmai partnerségben került megrendezésre. A fórum az idén februárban befejeződött felvidéki mentorprogram folytatása, s szervezőinek tervei szerint alkalmat kínál a felvidéki vállalkozók közötti együttműködésre és közös megoldások keresésére a vállalkozókat érintő aktuális kérdésekre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!