Próbaidőre és közösségi szolgálatra ítélték az FBI hamisan tanúskodó volt jogászát

Külföld, 2021.01.29

Tizenkét hónap próbaidőre és 400 óra közösségi szolgálatra ítélték pénteken az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) volt jogászát, aki még augusztusban bűnösnek vallotta magát hamis tanúzás ügyében, jóllehet az ügyészség több havi letöltendő börtönbüntetés kiszabását kérte az ügyben.

Kevin Clinesmith évekkel ezelőtt a hatóságokat félrevezető nyilatkozatot tett a Mueller-bizottság vizsgálatai során, amelyek az oroszok és a Trump-kampány munkatársai közötti esetleges összejátszást vizsgálták a 2016-os választási folyamatban.

Az FBI volt jogászát azzal vádolták, hogy megváltoztatta Donald Trump akkori elnök egyik korábbi tanácsadója, Carter Page emailjét, és erről hamis tanúvallomást tett a Mueller-bizottság előtt. Carter Page a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) munkatársaként került Trump 2016-os kampánycsapatába a CIA-vezetés megbízásából. "Forrásként" szolgált a hírszerzés számára a Trump-kampányról. Ezt később Page is elismerte, ám az erről szóló információkat Clinesmith megváltoztatta, és jelentésében azt írta: Page "nem forrás".

James Boasberg, Washington egyik kerületi bírója pénteken, az ítélet kihirdetése során azt mondta: "Clinesmith megszenvedte munkahelyének elvesztését és egy média-hurrikánnal is szembe kellett néznie." Az ügyészek korábban több hónapnyi letöltendő börtönbüntetést kértek a volt jogászra. A Clinesmith által elkövetett bűncselekmény miatt az Egyesült Államokban kiszabható maximális büntetés öt évig terjedő szabadságvesztés és 250 ezer dollárig terjedő pénzbírság.

Robert Muellert, az FBI korábbi vezetőjét még 2017-ben bízták meg azzal, hogy vizsgálja ki az állítólagos 2016-os orosz beavatkozást az amerikai elnökválasztásba. A két évig tartó vizsgálat eredménye egy 448 oldalas dokumentum - az úgynevezett Mueller-jelentés - lett, amelyben megállapították, hogy Donald Trump volt elnök kampánycsapatának munkatársai nem működtek együtt az oroszokkal a 2016-os elnökválasztási kampány idején.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!