Pusilin lett a donyecki szakadár "népköztársaság" új ideiglenes vezetője

Külföld, 2018.09.07

A szakadár Donyecki Népköztársaság "népi tanácsa" Denisz Pusilin "parlamenti" elnököt nevezte ki a köztársaság új ideiglenes vezetőjének az augusztus 31-én pokolgépes merényletben meghalt Olekszandr Zaharcsenko helyére - jelentette pénteken egybehangzóan az UNIAN ukrán és a DAN donyecki szakadár hírügynökség.

A merénylet napján Dmitro Trapeznyikov "miniszterelnök-helyettes" vette kezébe átmenetileg a "köztársaság" vezetését.

Az új vezető, Pusilin kinevezéséről szóló dokumentumot a sajtójelentés szerint a szakadár kelet-ukrajnai terület "parlamenti" képviselőinek többsége támogatta.

Pusilin kinevezésének hírére a Zaharcsenko környezetéhez tartozók közül többen elutaztak Moszkvába, köztük Zaharcsenko két tanácsadója és Olekszandr Tyimofejev, a donyecki kormány bevételi forrásokért felelős minisztere is, aki Zaharcsenkóval volt a merényletkor a donyecki kávéházban, de sérülésekkel túlélte a robbanást - írta az UNIAN.

A DAN később arról adott hírt, hogy Tyimofejevet helyi vállalatok tulajdonának törvénytelen megszerzésével gyanúsítják. Több közlekedési vállalat és a Kolosz D agrárcég vezetője azzal vádolta meg a minisztert, hogy kisajátította a cégvagyon egy részét, utóbbi közlése szerint 850 millió rubel (több mint 12 millió dollár) értékben. Sajtóértesülések szerint a donyecki "ügyészség" utasítást kapott, hogy gyűjtse össze a Tyimofejevvel szembeni panaszokat és kopromittáló anyagokat.

A donyecki "parlament" előrehozott választásokat írt ki november 11-re, amelyen új törvényhozási képviselőket és új vezetőt választanak a "népköztársaság" élére.

A "kormány" összes "miniszterének" státusa is megváltozott, mostantól a választásokig ügyvivőként töltik be tisztségüket.

A DAN ismertetése szerint Pusilin 1981-ben született a Donyeck megyei Makijivkában. 2014-ben lett "parlamenti" képviselő a szakadár "népköztársaságban" november 2-án megrendezett "választások" nyomán. A "parlament" elnöki tisztét 2015. szeptember 11. óta töltötte be. Emellett 2014. november 9-e óta ő képviseli a Donyecki Népköztársaságot a kelet-ukrajnai válság békés megoldására létrehozott háromoldalú - Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló - összekötő csoporttal Minszkben folytatott tárgyalásokon, továbbá az Orosz Központ nevű intézmény vezetőjeként a Donyecki Népköztársaság és az Oroszországi Föderáció integrációjának kérdéseivel foglalkozik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!