Putyin 2020 végéig meghosszabbította az orosz élelmiszer-embargót

Külföld, 2019.06.24

Vlagyimir Putyin orosz elnök jövő év végig meghosszabbította az Oroszországot szankciókkal sújtó országokra, egyebek között az Európai Unió tagállamaira vonatkozó élelmiszer-behozatali embargót hétfőn aláírt rendeletében.

Az intézkedés megengedi az orosz korlátozás által sújtott termékek leplombált tranzitját, ennek nyomon követését a GLONASS orosz műholdas navigációs rendszerrel végzik el. A rendelet lehetővé teszi, hogy a szankció alá eső cikkeket magánszemélyek személyes fogyasztásra behozzák.

Az Európai Bizottság csütörtökön 2020. június 23-ig meghosszabbította az Oroszország ellen a Krím félsziget 2014-ben történt orosz elcsatolása és a délkelet-ukrajnai beavatkozás miatt bevezetett, évente meghosszabbított és tavaly kercsi incidens címén kiegészített, meghosszabbított gazdasági szankciókat.

Múlt heti televíziós fórumán Putyin szakértői számításokra hivatkozva azt állította, hogy amíg Oroszország mintegy 50 milliárd dollárt veszített a korlátozásokon, addig az EU 240, az Egyesült Államok 17, Japán pedig 27 milliárd dollárt veszített. Az orosz vezető szerint a gazdasági büntetőintézkedések hatására az orosz gazdaság több szektorát sikerült mobilizálni, az agrárexport például elérte a 25,7 milliárd dollárt.

Putyin ebből azt a következtetést vonta le, hogy Oroszországnak a szankciók eltöröltetése érdekében nincs értelme feladnia érdekeit.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!