Putyin árcsökkentést sürgetett a Roszkoszmosztól

Külföld, 2019.09.06

Az orosz űrrendszerek és a fellövések árának csökkentését sürgette a minőség és megbízhatóság szintjének fenntartása mellett a Roszkoszmosz állami vállalat vezetőitől Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor pénteken felkereste az Oroszország Amuri területén található Vosztocsnij űrrepülőteret.

Putyin a három éve üzembe helyezett új orosz űrlétesítmény fejlesztéséről folytatott tanácskozáson azt hangoztatta, hogy "optimalizálni kell a termékek önköltségét" és hogy mind műszaki, mind gazdasági vonatkozásban fenn kell tartani a versenyképességet.

Az orosz elnök arra utasította a Roszkoszmosz vezetőit, hogy tartsák magukat az ütemtervhez mind az űrrepülőtér fejlesztése, mind pedig az új hordozórakéták kipróbálása terén.

Dmitrij Rogozin, az űrkutatási vállalat vezérigazgatója azt mondta, hogy a Vosztocsnij űrrepülőtér második ütemének építése a tervek szerint zajlik, sőt, egy kicsit előbbre is tart, és még 40 hónap van hátra a határidő leteltéig.

Mint mondta, Protonokat felváltó Angara nehézrakéta első felbocsátását 2023 augusztusára ütemezték be.

Rogozin egyébként márciusban azt állította, hogy feleannyiba kerül az űrhajósok repülése a Szojuz MSZ, mint az amerikai Crew Dragon űrhajókon, ahol egy ülés orosz szakértői becslések szerint legkevesebb 110-120 millió dollárba kerül majd.

Az első rakéta 2016. április 28-én startolt el Vosztocsnijról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!