Putyin: az orosz tervezésű Akkuyu atomerőmű jelentősen hozzá fog járulni Törökország energiabiztonságához

Külföld, 2021.03.10

A Dél-Törökországban épülő, orosz tervezésű Akkuyu atomerőmű jelentősen hozzá fog járulni a kis-ázsiai ország energiabiztonságához, és még inkább megerősíti annak gazdaságát - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán egy videókapcsolás során, amelynek keretében Recep Tayyip Erdogan török elnökkel elindították az első törökországi atomerőmű harmadik reaktorának építését.

Putyin rámutatott: az energiatermelés ezen formája megerősíti Törökország tudományos és ipari potenciálját, valamint új munkahelyeket is eredményez.

Az orosz államfő egyúttal aláhúzta, hogy ezen "úttörő" projekt sikeres megvalósulása nem csak az energia területén, hanem minden egyéb téren is fejleszti az orosz-török kapcsolatokat, beleértve a két ország barátságát és kölcsönös megértését.

Erdogan "drága barátjának" nevezve az orosz elnököt azt mondta, hogy ez az óriásprojekt az egyik jelképe a török-orosz együttműködésnek. A török államfő hangsúlyozta: határozottan egyetértenek Putyinnal abban, hogy partnerségüket további projektekkel el kell mélyíteni. "A kialakult szoros párbeszéd nemcsak a kétoldalú kapcsolatokban, de a térség békéjének és stabilitásának megóvásában is kulcsszerepet játszik", kezdve Líbiától a Hegyi-Karabahon át Szíriáig - hívta fel a figyelmet Erdogan.

Az Akkuyu nukleáris erőmű a dél-törökországi Mersin tartományban, a Földközi-tenger partján épül. Négy reaktorblokkjából az első a tervek szerint 2023-ra, a Török Köztársaság megalapításának 100. évfordulójára készül el. A létesítmény összteljesítménye 4800 megawatt lesz, amely a török villamosenergia-szükséglet nagyjából 10 százalékát fedezi majd.

Moszkva és Ankara 2010 májusában írt alá megállapodást az Akkuyu atomerőmű építéséről.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!