Putyin elfogadta az Jelcin-korszak utolsó kormányzójának lemondását

Külföld, 2020.09.22

Aláírta Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden a közel három évtizeddel ezelőtti Jelcin-korszak óta hivatalban lévő utolsó regionális vezető, Jevgenyij Szavcsenko Belgorod megyei kormányfő felmentését.

A 70 éves Szavcsenko, aki 1993 óta irányította a régiót, az orosz parlament felsőházának (a Szövetségi Tanács) tagja lett, ahol agrárügyekkel tervez foglalkozni. Belgorod megye tanácsa kedden egyhangúlag megszavazta, hogy szenátorként képviselje a területet Moszkvában.

A legutóbbi, 2017 szeptemberében megtartott kormányzóválasztást Szavcsenko a szavazatok 69,29 százalékával nyerte meg. Az idén szeptember 1. és 13. között helyhatósági választásokat követően váratlanul bejelentette, hogy idő előtt távozik posztjáról, mert megválasztották a megyei tanácstestület képviselőjévé.

Közölte, hogy a felmentésére vonatkozó kérelmet elküldte a Kremlnek, és bemutatta a helyi tisztségviselőknek az új kormányzóhelyettest, Genyisz Bucajevet.

Szavcsenko 43 éves valószínű utódja, Bucajev jogász, aki 2013-tól Moszkva megye kormányzójának tanácsadója, majd a régió beruházási innovációs minisztere és a helyi kormány helyettes vezetője volt. Tavaly februártól novemberig ő irányította a hulladékfeldolgozás reformjáért felelős Oroszországi Ökológiai Kezelővállalatot (REO).
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!