Putyin elrendelte a bányabiztonsági rendszabályok megszigorítását

Külföld, 2021.12.02

Elrendelte az orosz szénbányák biztonsági rendszabályainak felülvizsgálatát és megszigorítását csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön, egy héttel azt követően, hogy egy szibériai bányarobbanás 51 emberéletet követelt.

A Kemerovo megyei Belovo város közelében lévő Lisztvjazsnaja szénbányájából még mindig nem sikerült felszínre hozni az összes áldozat holttestét.

"Az előzetes adatok szerint a balesetet számos biztonsági szabálysértés okozta" - mondta Putyin a tragédia ügyében tartott tanácskozáson.

Az elnök szerint a Lisztvjazsnaja vezetősége rendszeresen eltitkolta a gázveszélyhelyzeteket, és meghamisította az érzékelők által mért adatokat. Putyin követelte a biztonsági szabályokat semmibe vevő bányatulajdonosok felelősségre vonását. Kezdeményezte a veszélyes bányák bezárását fedező felszámolási alap létrehozását.

"Azt már most állítani lehet, hogy miközben papíron minden simán ment a bányában, a valóságban hibák voltak az áramellátásban és a metánmérők érzékelőiben, a bányában dolgozók helymeghatározó rendszerét nem korszerűsítették. A dolgozókat egyéni védőfelszerelés nélkül engedték be a bányába, és előfordult, hogy egyes ellenőrző berendezések által mért adatokat eltitkolták " - hangoztatta a tanácskozáson Jegor Krasznov főügyész.

Rámutatott, hogy a munkát a megnövekedett metánkoncentráció ellenére sem állították le.

Szergej Civiljov kemerovói kormányzó arról számolt be, hogy a Kuznyecki-medence bányáiban a múlt heti baleset után elvégzett biztonsági ellenőrzések során több mint 600 szabálytalanságot fedeztek fel, de köztük egyetlen olyan sem volt, amely miatt, egészségkárosodási veszély címén le kellett volna állítani a munkát.

Kemerovo megyében a legutóbbi, a Raszpadszkaja bányában bekövetkezett nagy robbanás 2010-ben 91 ember halálát okozta. Négy évvel korábban egy másik detonáció 110-ét.

A Lisztvjazsnaja bánya tulajdonosa az SZDSZ-Ugol vállalaté, amely felerészben Mihail Fegyajev helyi üzletember és 25-25 százalékban két társa, Vlagyimir és Andrej Grigyin ellenőrzése alatt áll. A tulajdonosok szombaton kiadott nyilatkozatukban azt mondták, hogy az életüket vesztett bányászok és bányamentők hozzátartozói fájdalomdíjat kapnak, és megtérítik családi kölcsöneiket is.

A bánya három vezetőjét a biztonsági előírások figyelmen kívül hagyása, két biztonsági felügyelőt pedig bűnös gondatlanság vádjával letartóztattak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!