Putyin elrendelte a lakossági vélemény felmérését az Arhangelszk megyei hulladéktároló létesítéséről

Külföld, 2019.07.23

Lakossági véleményfelmérésre utasította az orosz elnök kedden Moszkva polgármesterét és Arhangelszk megye kormányzóját, miután az utóbbi területen múlt ősz óta számos alkalommal rendeztek tiltakozást a fővárosi szilárd hulladék tárolására ott létesítendő telep projektje ellen.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármesternek és Igor Orlov Arhangelszk megyei kormányzónak szeptember 1-jére kell elkészülnie a Sieszben létesítendő telepről elvégzendő felméréssel a Kreml honlapján kedden megjelent közlemény szerint. A tervezett létesítmény ellen egyébként július 3-án Moszkvában is tüntettek.

Orlov a Kommerszant című napilap online kiadásának kedden kijelentette, hogy Arhangelszk megyében társadalmi vitát rendeznek majd a tervezett szeméttelep környezetvédelmi hatástanulmányairól. Szavai szerint a megépítést az ezzel ellentétes híresztelésekkel szemben a régió hatóságai még nem engedélyezték és a munkálatok nem kezdődtek meg.

Az orosz sajtóban megjelent értesülések szerint Sieszben évi 500 ezer tonna szemét befogadására alkalmas tárolót terveznek létesíteni.

Putyin a hulladéktárolóval kapcsolatban májusban megígérte, hogy a problémát meg fogja vitatni Orlovval és Szobjanyinnal. Az elnök kijelentette, hogy a fővárosi szemét vidékre szállításáról szóló döntéssel nem szabad az embereknek kárt okozni.

Elemzők szerint a Kremlt aggasztja, hogy Oroszországban a nyugdíjkorhatár emelése mellett a hulladéktárolás kérése tudott az elmúlt hónapokban valóban jelentős és kitartó tiltakozásokat kiváltani. Moszkva környékén tavaly több tiltakozást tartottak a helyi szeméttelepekről áradó bűz miatt.

Az év elején Oroszországban hulladékfeldolgozási reform indult, a lakosság azonban az ország több pontján protestált egyebek között a szemételszállítási díj emelése, valamint az ellen, hogy a települési szilárd hulladék kezelésére monopolhelyzetet élvező országos cég létesült.

Az év elejétől Oroszország 85 régiójából 69-ben kellett áttérni a lakossági szilárd hulladék elszállításának és feldolgozásának új rendszerére. Moszkva, Szentpétervár és Szevasztopol 2022-ig haladékot kapott az egyebek között szelektív hulladékgyűjtést is előíró reform bevezetésére.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!