Putyin hatékony doppingellenes rendszer kiépítését ígérte

Külföld, 2018.10.10

Oroszország a világ egyik leghatékonyabb doppingolás elleni rendszerét kívánja kiépíteni - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök egy Uljanovszkban megrendezett szerdai konferencián.

Putyin azt hangoztatta, hogy Oroszország, miként korábban, a jövőben is kész a széleskörű és építő együttműködésre a világ összes sportszervezetével és következetesen teljesíti nemzetközi kötelezettségeit, egyebek között a doppingellenes küzdelemben.

"Oroszország határozott szándéka, hogy a sportdopping elleni küzdelem egyik legjobb rendszerét építse ki" - mondta, rámutatva, hogy ennek érdekében Moszkva külön nemzeti tervet fogadott el.

"Igen, természetesen láttunk zavarokat a doppingellenes rendszerünkben, de meg szeretném jegyezni, hogy az ilyesmi nem kizárólag a mi belső problémánk. A zavarok kimutatták az egész nemzetközi doppingellenes rendszer nyilvánvaló tökéletlenségének tényeit" - hangoztatta Putyin.

Hangsúlyozta, hogy az ezen a téren végrehajtandó változásokban fontos szerepet kell játszania az UNESCO-nak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, a nemzetközi szövetségeknek és az egyes országok olimpiai bizottságainak.

Az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) három hete kapott "megfelelő" minősítést, így ismét végezhet elemzéseket. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) még 2015 novemberében büntette meg az oroszokat, akik az elmúlt években folyamatosan dolgoztak azon, hogy elérjék a tiltás feloldását, de erőfeszítésük csak mostanra hozott eredményt.

Az ügy előzménye, hogy a WADA által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság az oroszok államilag támogatott, rendszerszintű doppingolását feltáró 2016-os jelentése szerint az orosz doppingellenőrző szervek 2011 és 2015 között 30 sportágban mintegy 1000 sportoló vizsgálati mintáját manipulálták, illetve pozitív teszteredményeket titkoltak el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!