Putyin hiperszonikus rakéták bevetésével végrehajtott haditengerészeti hadgyakorlatot tekintett meg a Krím partjainál

Külföld, 2020.01.09

Hiperszonikus rakéták bevetésével végrehajtott orosz hadgyakorlatot tekintett meg csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök a Krím félsziget közelében tartózkodó a Marsal Usztyinov rakétahordozó fedélzetéről.

Az orosz Fekete-tengeri és az Északi Flotta közös hadgyakorlatán több mint 30 hajót, egy tengeralattjárót és több mint 40 repülőgépet vetettek be. Rakétalövészetet gyakoroltak a Fekete-tengeren egyebek között Kalibr típusú manőverező repülőgépek és két, MiG-31K vadászgépről kilőtt Kinzsal hiperszonikus rakétával. A Kinzsalokat a TASZSZ orosz állami hírügynökség beszámolója szerint egy lőtéri célpontra lőtték ki.

A flottamanőverek során Moszkit típusú hajóelhárító rakétákat és Utyosz partvédelmi rakétarendszereket is kipróbáltak. A gyakorlaton Szu-30-SzM többfunkciós vadászgépek, Szu-24M harctéri bombázók és Tu-95-ös hadászati rakétahordozók, valamint megfigyelő drónok is részt vettek.

Putyin korábban kijelentette, hogy jelenleg egyedül Oroszország rendelkezik hiperszonikus fegyverrel.

A Krímet a 2014-ben megtartott helyi népszavazás eredményére hivatkozva csatolta Moszkva Oroszországhoz. Az ENSZ-tagállamok túlnyomó többsége nem ismeri el ennek a lépésnek a legitimitását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!