Putyin: megengedhetetlen a nemzetiségi ellentétek kiéleződése Oroszországban

Külföld, 2020.11.04

Megengedhetetlen, hogy a nemzetiségek közötti ellentétek Oroszországban is kiéleződjenek, mint más országokban - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz, amikor szerdán, az orosz népi egység napján vallási vezetőkkel találkozott Moszkvában.

"Látjuk, hogy a helyzet egy sor országban bonyolult és látjuk, hogy mihez vezet, ha a szólás szabadságával takarózva provokátorok megsértik a hívők érzéseit, akik ezt arra használják fel, hogy az erőszakot és a türelmetlenséget indokolják" - hangoztatta Putyin.

Arra figyelmeztetett, hogy az ekképp felgyülemlett konfliktusok parázslása évtizedekig is eltarthat a társadalomban.

"Kötelesek vagyunk mindent megtenni annak kizárása érdekében, hogy az események ilyen irányba alakuljanak országunkban" - tette hozzá, kiemelve a vallási vezetőknek a terrorizmus és a szélsőségesség megelőzésében játszott különleges szerepét.

Putyin szerint a modern világban bekövetkező jelentős változások egyebek között kihívást jelentenek a hagyományos értékek számára, nemzetek és a vallások közötti rendkívül érzékeny viszonyok pedig "manipulációk és tisztességtelen geopolitikai játékok tárgyává válnak", amin gyűlöletet keltő szélsőségesek és radikálisok próbálnak meg élősködni.

Kifejezte reményét, hogy sikerül békét teremteni Örményország és Azerbajdzsán között és rendezni a hegyi-karabahi konfliktust. Mint mondta, Oroszország mindent elkövet annak érdekében, hogy sikerüljön megőrizni azoknak az embereknek az életét, aki fegyveresen állnak szemben egymással.

Mint mondta, nem véletlenül tartja az asztalán a bibliát, a koránt, a tórát és a tibeti kandzsúrt, mert ezek mindegyike örök igazságokat tartamaz, amelyek közül a legfontosabb az emberszeretet, és hogy az Úr előtt mindenki egyenlő.

Moszkvában szerdán a rendőrség őrizetbe vette az ultranacionalisták Orosz menetelés elnevezésű rendezvényének mintegy másfél tucatnyi részvevőjét. A rendezvény résztvevői virágot akartak elhelyezni a büntetés-végrehajtási parancsnokság épületénél elvbarátjukra, Makszim Marcinkevicsre emlékezve, aki szeptemberben halt meg egy Cseljabinszk megyei börtönben. A hivatalos álláspont szerint öngyilkosságot követett el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!