Regéczy-Nagy László Nemzet Emlékezete-díjat kapott Prágában

Külföld, 2019.11.17

Nemzet Emlékezete-díjat kapott vasárnap este Prágában Regéczy-Nagy László egykori magyar katonatiszt, politikai fogoly, akit az 1956-os forradalomban viselt szerepe miatt az akkori magyar kommunista rendszer börtönbüntetésre ítélt.

Az egyetemes emberi jogokért küzdő prágai Post Bellum társaság által adományozott díjat vasárnap este a csehszlovákiai bársonyos forradalom kezdetének 30. évfordulója alkalmából a prágai Nemzeti Színházban adták át a kitüntetetteknek vagy képviselőiknek. Regéczy-Nagy László egészségi állapota miatt személyesen nem tudott megjelenni a díjátadón, amelyet élő adásban közvetített a cseh közszolgálati televízió.

A Post Bellum közleményében azt írja, hogy Regéczy-Nagy László a 2. világháború idején a magyar hadseregben szolgált és 1945-ben brit fogságba került. Emiatt később el kellett hagynia a hadsereget, munkásként tartotta el magát, majd 1949-től a budapesti brit nagykövetség sofőrje lett. Ezt használta ki 1956-ban és Göncz Árpáddal együttműködve Nyugatra csempészte Nagy Imre utolsó nyilatkozatát, valamint Bibó István néhány írását. A kommunista hatalom Regéczyt 1957-ben 15 év szabadságvesztésre ítélte, de U Thant, az ENSZ akkori burmai főtitkára közbenjárására hat év múlta elhagyhatta a börtönt.

A Nemzet Emlékezete-díjat a prágai Post Bellum társaság 2010-ben alapította. A szervezet honlapja szerint az idén mintegy kéttucatnyi embert jelöltek az elismerésre, akik közül egy nemzetközi bizottság választotta ki azt az ötöt, akik megkapták a díjat.

A Post Bellum társaságot 2001-ben hozták létre Prágában. Célja a 20. század történéseinek feltérképezése, elsősorban a kortársak, a túlélők visszaemlékezéseinek rögzítése által. Az egykori háborús veteránok, a holokauszt-túlélők, a volt politikai foglyok és a totalitárius rendszerek ellen aktívan küzdők, illetve a korabeli végrehajtó hatalom képviselőinek, politikai funkcionáriusainak visszaemlékezéseit a Nemzet Emlékezete címet viselő többnyelvű adatbázisban (www.pametnaroda.cz) teszik a nagyközönség és a kutatók számára is hozzáférhetővé.

Ezt a digitális levéltárat 2008-ban három cseh intézmény, a Post Bellum Társaság, a Cseh Rádió és a Totalitárius Rendszereket Tanulmányozó Intézet hozta létre közösen. Magyar részről az adatbázishoz a budapesti Terror Háza Múzeum csatlakozott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!